Građani se nerijetko suočavaju sa nedostatakom reagenasa u Domu zdravlja Tuzla

0
75

Nedostatak reagenasa u Domu zdravlja Tuzla nije strana pojava. Nažalost, građani su svjedoci koliko puta su u ovu ustanovu otišli s ciljem vađenja krvi, kako bi saznali da li imaju visok holesterol ili pak provjerili stanje željeza u krvi i slično, razmišljajući da li će taj dan biti reagenasa za pretrage koje su njima potrebne, ili će morati navratiti neki drugi dan.

Nabavka reagenasa vrši se putem tendera, iz zemalja van granica BiH, a kako dodaju iz ove ustanove, veoma je mali broj kompanija koje mogu aplicirati.

„To su količine uvijek dovoljne u smislu da onoga što imamo pacijenata. Mi ne možemo pretpostaviti  broj pacijenata, a ako nestane reagenasa onda to ponovo ide na taj proces i te firme ponovo uvoze, ističe Adis Nišić, glasnogovornik u JZNU. Dom zdravlja „Poliklinika dr. Mustafa Šehović“ Tuzla.

Za hitne slučajeve postoje reagensi uvijek dodaje Nišić, dok je za sve druge riječ o pretragama koje mogu sačekati nekoliko dana. No, iako je riječ o pacijentima koji mogu čekati nekoliko dana kako bi izvršili pretrage, sama činjenica da zdravlje mora čekati dovodi do agonije. S druge strane, broj pacijenata se, nažalost, svakim danom povećava.

„Nekih 90 posto pacijenata te pretrage upravo traži radi prevencije  ili redovne kontrole. Tek njih 10 posto su slučajevi kojima je to zaista potrebno i slučajevi koji su hitni“, dodaje Nišić.

(RTV Slon)