Građani Sarajeva o posjeti Vučića: Ako je iskren, bujrum!

0
99

Sarajlije koje je novinar bh. novinske agencije Patria (NAP) pitao kako gledaju na današnju posjetu premijera Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu, imali su samo dva odgovora: ili ne razmišljaju o Vučiću i njegovoj posjeti ili odobravaju dijalog dvaju zemalja BiH i Srbije, piše bh. novinska agencija Patria.

Sarajlija Hamid Kezić kaže da mu se, kao laiku u politiku, sviđa ono što je Vučić govorio prije posjete Sarajevu. Pa ukoliko, kaže, ima iskrenosti u tome da Vučić želi mir i prosperitet u regionu, onda mu treba pružiti priliku da to i pokaže.

– Razvoj ekonomije u cijelom regionu, čuvanje mira, međusobno poštivanje i uvažavanje između komšija o kojem Vučić stalno govori je nešto što svaki normalan čovjek u BiH, ali i svijetu priželjkuje. Ako je on iskren u tome što govori, onda mu svakako treba pružiti priliku, treba mu pomoći – smatra Kezić.

Muhamed Mujčinović i Zijo Ramović, također, pozdravljaju današnji dolazak premijera Srbije u Sarajevu. Kažu da treba stalno razgovarati iznova i iznova dok se situcija u regionu ne poboljša.

– Vučić od Srbije pravi državu. To je evidentno. Od toga ne treba okretati glavu, već treba vidjeti kako i na koji način BiH može imati koristi od toga, i razvijati se zajedno sa susjedima – kaže Ramović.

Generali Efendić i Polutak: Podrška dijalogu

Da regionu više nego ikada treba dijalog i iskrenost između država smatra i general Hasan Efendić.

– Podržavam međusobne posjete i dijalog.  Moramo raditi na uspostavljanju mira i normalnih međuljudskih odnosa. Bez toga nikada nećemo krenuti naprijed – kaže Efendić.

Ali, dodaje on, u izgradnji regiona trebaju učestovati sve zemlje, a ne samo jedna ili jedan političar, piše Patria.

(NAP)