Gorka komedija o bivšim vremenima

0
194

Nakon tri godine i višestruko nagrađivane predstave „Closer” („Bliže”), poznati bh. reditelj Dino Mustafić ponovo režira u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru. Novi pozorišni komad zapravo je scenska adaptacija jednog od najgledanijih rumunskih filmova „Nunta muta” glumca i reditelja Horatija Malelea (Horatiu Malaele).

Istiniti događaj

U pitanju je gorka komedija zasnovana na istinitom događaju iz 1953. godine, kada je vijest da je Staljin preminuo zatekla cijelo selo u pripremama za veliko vjenčanje. Film kroz veselu, no bizarnu priču o tajnoj svadbenoj zabavi, prikazuje apsurdnost življenja u komunističkoj Rumuniji, zatvorenoj i prisiljenoj pretvarati se da je nešto što nije.

Dinini stalni saradnici, dramaturginja Željka Udovičić priredila je predstavu za teatarsku izvedbu, a scenografiju je osmislio Dragutin Broz. Tako će predstava „Nunta muta” („Nema poroka”) premijerno biti izvedena večeras.

Mustafić ističe da je osnovna tema iz koje se krenulo u scenskoj adaptaciji romantična slika bivših vremena, koja se pokazuje i ne baš tako romantičnom. Razlaz s komunističkom prošlošću, odnosi unutar istočnog bloka te, naravno, represija države odnosno sistema koja pokušava slomiti pojedinca.

Profit je važan 

– Međutim, ona vremena, pa ma kako ona „krvoločna” bila, imala su vjeru, ideale, utopiju i ljudi su htjeli i znali, imali volje usprotiviti se, sačuvati vlastiti identitet i integritet. Znali su zašto. A sada, kada se „fabrike” ponovo ruše u ime novih sela, sve je na prodaju, glupe i komercijalne emisije o paranormalnom svijetu, imitacija seoskog života, lokalni izbori koji demokratiju prokazuju kao minutažu na TV-u koja, u biti, pokazuje još bitno manju brigu za pojedinca nego što je to bilo prije. Važan je danas isključivo profit, pojedinac više nije bitan čak ni kao neprijatelj. Postoje samo mrtvaci koji tumaraju ruševinama nekadašnjih oaza sreće i normalnog života- izjavio je Mustafić na pres-konferenciji upriličenoj povodom premijere u Sloveniji.

U predstavi igraju glumci Nenad Nešo Tokalić, Branko Jordan, Ksenija Mišič, Srđan Grahovac, Mateja Pucko, Eva Kraš, Peter Ternovšek, Milada Kalezić, Miloš Batelino (Battelino), Maša Žilavec, Nejc Ropret, Irena Varga, Irena Mihelič, Matija Stipanič, Bojan Maroševič, Mirjana Šajinović, Davor Herga, Viktor Meglič i Matevž Biber.

Avaz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here