Google ulaže u podvodne kablove ispod nivoa mora

Google će investirati u novi projekt gradnje transpacifičkog sistema kablova kako bi se zadovoljila potreba za poboljšanjem brzine prijenosa podataka. Podvodni sistem, nazvan Faster, koštat će 300 miliona američkih dolara te će imati kapacitet od 60 terabita u sekundi.

Ovom mrežom kablova povezat će se dvije obalne lokacije u Japanu s većim gradovima na američkoj zapadnoj obali, uključujući Los Angeles, San Francisco, Portland i Seattle. Oni će se povezati s japanskim gradovima Chikura i Shima, no u planu je i povezivanje sa susjednim kablovskim mrežama kako bi se njihovi kapaciteti proširili i na druge azijske zemlje.

‘Mi u Googleu želimo da naši proizvodi budu brzi i pouzdani, a to zahtijeva mrežnu infrastrukturu nevažno je li ona namijenjena korisnicima Androida, kojih je više od jednu milijardu, ili programerima koji stvaraju nove proizvode na Google Cloudu’, naglasio je Urs Holzle, Googleov viši potpredsjednik za tehničku infrastrukturu.

CentralnoGrijanje

Očekuje se da bi radovi trebali započeti uskoro, a iz Googlea se nadaju da će sistem sa svojim radom započeti u drugom tromjesječju 2016. godine.

Kako bi se ovaj projekt dovršio Google se ujedinio sa drugih pet kompanija. To su redom China Mobile International, China Telecom Global, Global Transit, KDDI i SingTel, prenosi CRI.

(brzevijesti.ba)