Google pravi leće koje mjere šećer u krvi

Google Lab, laboratorij najvećeg internet pretraživača, poznat po neobičnim projektima, objavio je kako pravi kontaktne leće za dijabetičare kako bi pacijenti mogli kontrolirati razinu glukoze u suzama.

“Pravimo inteligentne leće koje će moći mjeriti razinu glukoze u suzama”, najavili su znanstvenici Brian Otis i Babak Parvizna na službenom Googleovom blogu.

Prema njihovim riječima, nove leće funkcioniraju tako što imaju čip povezan s minijaturnim senzorom glukoze, koji se nalazi između dva sloja leća.

Znanstvenici su rekli kako su neka klinička ispitivanja već provedena i da su u tijeku pregovori s američkom agencijom za zdravlje (FDA).

CentralnoGrijanje

Leće će moći utvrditi razinu glukoze u suzama svake sekunde, naveli su znanstvenici i dodali kako sada razmatraju mogućnost da unesu svjetlosne signale kako bi dijabetičar bio upozoren kada je razina glukoze prešla dozvoljeni prag.

“Uvijek smo željeli raditi na projektima koji svima djeluju čudno. Pošto je Međunarodna federacija dijabetesa nedavno priopćila da svijet gubi bitku u liječenju te bolesti, mislili smo da je ovaj projekt vrijedan pažnje”, naveli su Googleovi znanstvenici.

(dnevno.ba)