Godišnjica pogibje zlatnog ljiljana Fadila Turkovića

Medžlis Islamske zajednice Vlasenica u subotu 13.09.2014. godine organizuje obilježavanje 22. godišnjice pogibije dobitnika ratnog priznanja “Zlatni Ljiljan” i dobitnika Zlatne policijske značke, heroja odbrane Žepe,rahmetli Fadila Turkovića.

15.septembra 1992. godine svoje živote za odbranu Žepe na lokalitetu Radava dali su Fadil Turković (  (1953-1992) i Adil Zimić (1977-1992).

turkovic_fadil_copy

Na spomen obilježju i mjestu pogibije heroja u odbrani Žepe, Fadila Turkovića i Adila Zimića, na lokalitetu Radava u subotu 13.09.2014.godine biće organizovana posjeta i proučen tewhid.

Organizator ovogodišnjeg obilježavanja 22. godišnjice pogibije ratnih heroja Žepe i Podžeplja, dobitnika ratnog priznanja “Zlatni Ljiljan” i “Zlatne policijske značke” Fadila Turkovića i njegovog saborca Adila Zimića, je MIZ Vlasenica.

CentralnoGrijanje

Spomen obilježje na Radavi izgradili su rodbina, prijatelji i saborci iz Žepe, a otkriveno je 14.09.2009.godine.

Fadil Turković je bio predratni komandir stanice milicije u Vlasenici. Okupacijom Vlasenice od strane Novosadskog korpusa JNA, Fadil odlazi u širi lokalitet Žepe gdje organizuje oružani otpor agresorima. Dao je ogroman doprinos u borbama na Radavi pri slamanju ofanzive koja je trajala 20 dana.

Adil Zimić je jedan od najmlađih boraca sa puškom od provog dana rata. Imao je samo 15 godina kada je dao život za svoju Žepu i Bosnu i Hercegovinu.

Prijevoz je organizovan ispred Hajrija džamije u Vlasenici, a termin polaska autobusa iz Vlasenice prema Radavi zakazan je za 08:30 sati.

(RTV Slon)