Genocidi u prethodnih 20 godina pokazali su da svijet nije dovoljno učinio na zaštiti ljudskih prava

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon u obraćanju povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, poručio je da cijeli svijet treba učiniti više na zaštiti ljudskih prava rekavši kako su “genocidi u prethodnih 20 godina pokazali da nismo štitili ljudska prava”, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Obaveza država i vlada u svijetu je da štite osnovna ljudska prava i slobode, spriječe kršenje ljudskih prava te da stvore uslove u kojima će se poštovati prava svih građana”, kazao je on.

U pisanom saopćenju povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava Ban je naveo da je jedan od glavnih ciljeva Ujedinjenih naroda promocija i zaštita ljudskih prava u svijetu. Dodao je da uspjeh u promociji zaštite ljudskih prava u najvećoj mjeri zavisi od političke volje samih država članica UN-a.

“Ipak, genocidi koji su se desili u svijetu tokom prethodnih 20 godina pokazali su da su ljudska prava mnogih osoba i naroda kršena i ugrožena”, ocjenio je Ban. Naglasio je da će UN poduzeti hrabre korake u borbi protiv kršenja ljudskih prava i sloboda.

CentralnoGrijanje

Prisjetio se i legendarnog predsjednika Južnoafričke Republike Nelsona Mandele, napominjući kako je i sam primjer promocije ljudskih prava u svijetu.

“S velikim poštovanjem se prisječam Mandele koji je postao jedan od najvećih simbola zaštite ljudskih prava u svijetu. Njegova smrt nas je sve rastužila, ali njegova borba za ljudsku čast, jednakost, pravdu i svijet u kojem ima mjesta za sve ostat će vječna inspiracija za cijeli svijet”, naveo je on.

Avaz

OSTAVITI ODGOVOR

Vaš komentar
Molimo upišite vaše ime