Gdje treba držati ruter da bi wi-fi signal bio savršen

Vrlo često u stanu ne možemo naći pravo mjesto za naš ruter. Uvijek nam se čini da je u nekom kutku stana signal našeg wi – fi interneta slabiji ili gotovo ne postoji. Ako ste nekad imali ovaj problem, onda znate koliko to može da bude iritantno. Ipak, postoji rješenje, prenosi telegraf.rs.

Naime, osim odgovora da se pomjerite u prostoriju u kojoj se nalazi ruter, postoje i konkretnija rješenja. Bilo da je riječ o stanu ili kancelarijskom prostoru za wi-fi mreže obično postoje takozvane “slijepe tačke”, pa je potrebno znati gde se one nalaze, da biste ih uspješno izbjegli.

Za prenosne računare, tablete i pametne telefone postoje aplikacije koje mogu da analiziraju wi-fi signal i na taj način vam pomognu da izbjegnete problem u internet konekciji. Jedna od opcija koja se preporučuje za Android je besplatna aplikacija WiFi Analyzer.

U slučaju da se analiza vrši prenosnim računarom ili Windows tablet računarom besplatne opcije za analizu uključuju Wi Fi Inspector, kao i NetStumbler. Linux korisnici mogli bi da probaju LinSSID, koji je dostupan na SourceForge. iOS korisnici nisu izostavljeni iz priče, ali se ipak navodi da su neki od alata poput Network Miltimeter nepouzdani.

CentralnoGrijanje

Nakon analize na uređajima slijedi rješavanje problema. U slučaju da problem stvaraju susjedne mreže ponekad je dovoljno promijeniti kanal koji se koristi. Ipak, češće problem stvara konstrukcija prostora, što je ujedno i veća prepreka. Jedno od jeftinijih rješenja kojima se može poboljšati signal je i instalacija boljih antena za rutere ili kupovina boljih računara.

Stručnjaci su proučavali kako zidovi i određeni predmeti u prostorijama utiču na jačinu signala i zaključili da je najbolje mjesto za ruter centralna tačka u stanu.

Premještanje rutera moža može da pomogne, ipak u slučaju da debeli zidovi predstavljaju prepreku za drugu prostoriju jedino rešenje je proširenje signala korišćenjem drugih rutera. Za manje prostore je obično dovoljno nabaviti jedan takav uređaj, ipak trebalo bi imati na umu da će veći i zahtevniji prostori zahtevati instalaciju nekoliko rutera.

(brzevijesti.ba)