Gazprom povećao izvoz plina uprkos mjerama EU

Ruski plinski div Gazprom povećao je izvoz u Europu unatoč nastojanjima Europske unije da smanji ovisnost o ruskom plinu, pokazali su podaci ruske kompanije. U prvoj polovini godine Gazprom je u Europu izvezao 80,8 milijardi prostornih metara plina, što je 2,5 posto više nego u istom razdoblju lani, prenijela je jučer ruska novinska agencija Itar-Tass.

Izvoz u zapadnu Europu, koja uključuje Tursku ali ne i srednjoeuropske zemlje EU-a, povećan je 4,3 posto, na 64,8 milijardi prostornih metara.

Najveći su kupci u promatranom razdoblju bili Njemačka, s uvezene 18,2 milijarde prostornih metara, Italija, sa 14,2 milijarde prostornih metara, i Turska, sa 14,1 milijardu prostornih metara. Pritom je Njemačka je smanjila uvoz ruskog plina za 11,8 posto dok su ga Italija i Turska povećale za 8,5 odnosno 9,1 posto, izvijestio je Itar-Tass.

CentralnoGrijanje

U srednju Europu Gazprom je u prvoj polovini ove godine izvezao ukupno 16,1 milijardu prostornih metara plina, od čega najviše u Poljsku, 5,1 milijardu, Mađarsku, tri milijarde prostornih metara, te Češku i Slovačku, po 2,6 milijardi prostornih metara plina, prenosi banka.hr.

Ukupno je Gazprom u zemlje EU-a u razdoblju od januara do juna izvezao 67,9 milijardi prostornih metara plina.

(brzevijesti.ba)