FUP uhapsio osobu odgovornu za paljenje zgrade Predsjedništva BiH

0
108

Policijski službenici Federalne uprave policije, postupajući u prethodnom periodu na identifikaciji počinilaca krivičnog djela „Terorizma“ iz člana 201., a u vezi sa krivičnim djelom „Napad na ustavni poredak“ iz člana 156. KZBiH, odnosno identifikaciji počinilaca koji su izvršili paljenje zgrade Predsjedništva i Arhiva BiH, su danas 07.03.2014. godine identificirali osumnjičenu osobu.

Osumnjičeno lice inicijala N.T. je lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Terorizma“ iz člana 201. KZBiH, a u vezi sa krivičnim djelom „Napad na ustavni poredak“ iz člana 156. KZBiH jer se dovodi u direktnu vezu sa paljenjem zgrade Predsjedništva BiH, odnosno Arhiva BiH.

Navedene radnje policijski službenici Federalne uprave policije poduzimaju pod direktnim nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. U toku je realizacija Naredbe Suda BiH, te se vrše pretresi na više lokacija na području Kantona Sarajevo, u cilju pronalaska tragova i predmeta koji mogu poslužiti kao dokazi u krivičnom postupku.

Nad licem lišenim slobode provodi se kriminalistička obrada.

(vijesti.ba)