Fuele: Novi pristup EU prema ovom dijelu Europe

Europski komesar za proširenje Štefan Fuele objavio je na konferenciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja se održava u Londonu na temu “Investiranje u zapadni Balkan”, novi pristup Europske unije prema ovom dijelu Europe.

Novi pristup u fokusu će imati ekonomske reforme i razvoj, rekao je Fuele i dodao da ni jedna od država zapadnog Balkana nema funkcionalnu tržišnu ekonomiju, javlja BHT1.

Dodao je da Europska komisija planira pokrenuti razgovore sa državama regiona o makroekonomskoj, fiskalnoj i finansijskoj stabilnosti, kakve već ima sa Kosovom.

CentralnoGrijanje

“Naš dijalog ćemo bazirati na nacionalnim reformskim programima, a rezultat bi trebao biti zajednički set preporuka za svaku zemlju. Mi ćemo zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom dati tehničku pomoć u provođenju preporuka” – kazao je Fuele.

Na konferenciji BiH predstavljali su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija. Pozdravili su ideju promoviranja regiju zapadnog Balkana kao odredišta za investiranje, javlja BHT1.

(Fena)