FOTO: Gorski kotar POD LEDOM, više od polovine stanovništva bez struje, ceste zatvorene

U Gorskom kotaru ni u nedjelju ujutro nije prestala padati ledena kiša.

Kiša koja se smrzava na tlu i u nedjelju ujutro nastavila je padati. U Gorskom kotaru situacija pomalo postaje katastrofalna, kako je to opisao naš kolega koji se s vatrogascima rano ujutro nalazio u Gornjem Jelenju.

Vatrogasci su na terenu i uklanjaju porušena stabla s prometnica, ali unatoč njihovom velikom naporu ceste su pod ledom i teško je predvidjeti kada će se situacija smiriti, a prometnice postati prohodne.

Prema prognozi DHMZ-a snijeg i kiša koja stvara poledicu padat će i danas cijeli dan, a smirenje se očekuje sutra kada se očekuju sunčana razdoblja u tom dijelu zemlje.

Stara cesta od Rijeke prema unutrašnjosti zatvorena je za sav promet, a zatvoren je i dio autoputa između čvora Bosiljevo II i Kikovica u smijeru Rijeke, od Kikovice do Delnica u smjeru Zagreba.

‘Ovdje je nemoguće hodati’, rekao je naš kolega snimatelj.

Više od pola stanovništva bez struje

Na terenu su i vozila HEP-a, te pripadnici civilne zaštite koji bi trebali pomoći ljudima koji su odsječeni.

CentralnoGrijanje

Neslužbeno doznajemo kako je bez struje oko 75 posto domaćinstava u Gorskom kotaru. Koliko je situacija neuobičajena pokazuje i procjena da se to događa jednom u 50 godina. Sve ekipe iz primorja su angažirane na otklanjanju kvarova kojih je, doznajemo, mnogo.

U pansionu u mjestu Vrata kod Fužina, zbog teških vremenskih uvjeta ‘zarobljeni’ su turisti.

‘Nigdje ne mogu zbog ledene kiše. Stalno se sve ledi I ne mogu izaći iz pansiona, a kamoli krenuti natrag. Vlasnica pansiona u kojem se nalaze je rekla da ovakvo nešto ne pamti kad se zadnji put dogodilo’, poslala je u emailu Dnevnik.hr-u, kći turista Anamarija Jordan.

Nazvali smo ih, a gospodin Spomenko Ristovski ispričao je kakva je situacija. ‘Došli smo u četvrtak na odmor u Vrata kod Fužina u jedan pansion. Planirali smo se danas vratiti kući, ali i s obzirom na stanje na cestama, ostat ćemo dok se uvjeti za vožnju ne poboljšaju. Ovdje je sve smrznuto. Stabla se lome i padaju na tlo. Jučer i sinoć je u nekoliko navrata nestalo struje. U ovom trenutku struje ima, ali do pansiona ne može dostava kruha’, kaže Spomenko.

Župan primorsko-goranske županije Zlatko Komadina proglasio je stanje elementarne nepogode za područje Čabre i Fužina.

Dio putnika koji su putovali vlakom na dionici Ogulin – Rijeka, s obzirom na to da je željeznički promet na toj ruti obustavljen, smješten je u Delnicma, a dio u Vratima.

(Dnevnik.hr)