Fočo: Admir Lekić me je htio ubiti

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je nastavljeno suđenje Admiru Lekiću zvanom Leka, optuženom za pokušaj ubistva Amara Foče, bivšeg golmana fudbalskih klubova Sarajevo i Olimpic, 15. avgusta prošle godine.

Čekao brata

Na jučerašnjem ročištu ranjeni Fočo opisao je okolnosti pod kojima ga je Lekić napao i izrešetao iz puške.

– Te noći sam bio u stanu s ocem. Ležao sam i gledao utakmicu. Brat me pozvao telefonom i kazao mi da se vraća iz Rijeke te da siđem da bih mu platio taksi i da mu otvorim vrata od haustora. Brat mi je rekao: “Amare, možeš li mi iznijeti 10 KM ispred jer imam samo kune?” Bio sam u majici i boksericama plave boje – ispričao je Fočo.

Fočo je, također, rekao da su te bokserice bile duge malo iznad koljena te da u njima obično spava.

– Nakon što me brat pozvao, uzeo sam 10 KM i ključeve te sam sišao ispred. To je slijepa ulica duga 20 metara i ima osvjetljenje ispred haustora. Čuo sam otvaranje haustorskih vrata i vidio tri osobe kako ulaze u Audi A3. Optuženi je sjeo za volan. Prije toga sam ga vidio dva ili tri puta jer se tek doselio, a ja sam tu živio sedam godina – pojasnio je Fočo.

On je dodao da se s Lekićem nikada nije pozdravio. U automobilu je na mjestu suvozača sjedila supruga optuženoga, a na zadnjem sjedištu još jedan muškarac.

– Auto je morao proći pored mene. Zaustavio se, nakon čega se spustio suvozačev prozor, on se nagnuo i kazao: “Kako to hodaš, majmune?” Odgovorio sam mu: “Živim ovdje, izašao sam bratu taksi da platim.” Na što je on kazao: “Jesi li ti to mangup pa mi odgovaraš?” Otac je s balkona pitao šta se dešava. Rekao sam mu da me pita nešto.  Otac je rekao da me optuženi pusti na miru. Nakon toga mi je rekao: “Hoćeš da te ja naučim lekciju?”, a ja sam mu odgovorio da se samo Allaha bojim. Poslije toga, Lekić je kazao: “Bojat ćeš se ti i mene”, a njegov prijatelj sa zadnjeg sjedišta mi je rekao: “Hajde progovori još jednu i ja ću ti j… mater” – kazao je Fočo.

CentralnoGrijanje
Branilac Mehmedbašić s Lekićem

Optuženi je digao ručnu kočnicu i izašao iz vozila držeći u ruci pušku.

– Kundak na puški je bio smeđe boje, a cijev je bila okrenuta prema meni. Čuo sam kada je repetirao pušku i digao je u visini moje glave. Okrenuo sam se bočno. Prvi hitac pogodio me je u šaku, drugi u nadlakticu, treći u butinu, četvrti je prošao kroz testise i peti je završio u koljenu – opisao je Fočo napad na njega.

Kajanje optuženoga

Fočo je nakon toga pao i čuo je još dva pucnja. Jedan od hitaca uletio je komšiji kroz prozor.

– Mislio sam da me nisu pravi meci pogodili. Ko bi pucao na mene i zašto? Htio je da me ubije. Vidi se da je te noći izašao da nekome nešto pokaže – kazao je Fočo.

Optuženi Lekić izrazio je kajanje zbog povreda koje je Fočo zadobio te kazao da mu to nije bila namjera.

Lekićev branilac Omar Mehmedbašić pitao je Foču koliko je bio odmaknut od haustora kada je Lekić naišao u vozilu. Fočo je kazao da je razdaljina bila pola metra, međutim, Mehmedbašić mu je predočio njegov iskaz u kojem kaže da je bio odmaknut metar.

(Avaz.ba)