Filozofski fakultet u Tuzli: Pijaca ili obrazovna institucija

Filozofski fakultet u Tuzli: Pijaca ili obrazovna institucija

RSD Sloboda

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, u prostorijama institucije se odvija posredničko poslovanja prodaje odjeće tzv. „na rate”. Naime u prostorijama fakulteta se prodaje odjeća, a na upit studenata i studentica zašto je tome mjestu na Univerzitetu, OP Revolt je dobio odgovor da se to odvija u svrhu humanitarne akcije.

“Smatramo da su Univerzitet u Tuzli, i njegove jedinice obrazovne institucije koje trebaju da služe funkciji obrazovanja, i obavljanju naučno-nastavne djelatnosti, a ne prikupljanju materijalne dobiti pojedinca ili grupa, nekog trećeg lica koji  ne spada pod njegovu djelatnost. Posebno nas zabrinjava činjenica da se ove aktivnosti sprovode u prostorijama Univerziteta u vrijeme kada je studentski standard i kvalitet uslova rada na Univerzitetu, ionako zabrinjavajući. Nastava na Univerzitetu treba da se izvodi  u svim raspoloživim prostorima Univerziteta i prostorima nastavnih baza Univerziteta, u toku radne sedmice.  Dakle, ova djelatnost posredničkog poslovanja  se sprovodi u prostorijama namijenjenim za studente i studentice, za izvođenje nastave ili neke druge nastavno-naučne  aktivnosti”,  navode iz OP Revolt iz Tuzle.

RMU Banovići

“Pored toga, osoblje novonastalog „butika” puši unutar zgrade fakulteta što dodatno ugrožava stanje studenata i studentica.

Osim upražnjavanja Statutom i Pravilnikom zabranjenih aktivnosti, u okviru prostorija fakulteta se promoviše ista djelatnost putem promotivnog materijala. Smatramo da prostor Univerziteta nije mjesto promocije ovakvih konzumerističkih sadržaja, u kakve god svrhe da se ono koristilo.Od nadležnih smo zahtijevali  hitno dostavljanje obrazloženja novonastale situacije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli”, saopšteno je iz Revolta.

This slideshow requires JavaScript.

(Omladinski pokret Revolt)