Film o mračnim tajnama Gadafija

0
142

Moamer Gadafi ubijen je u oktobru 2011. godine, a njegovi nekadašnji bliski saradnici u novom dokumentarnom filmu BBC-ja otkrivaju mnoge tajne njegovog režima.

Bivši libijski ambasador u SAD Ali Audžali, koji je posle višedecenijske službe u Gadafijevoj diplomatiji u februaru 2011. godine prešao na stranu libijskih pobunjenika, tvrdi da je libijski “boing 727”, koji se 22. decembra 1992. godine srušio kod Tripolija, oboren po Gadafijevom naređenju.

U nesreći, koja se dogodila četiri godine posle kontroverznog pada američkog “boinga 727” iznad Lokerbija, poginulo je svih 10 članova posade i 147 putnika – Libijaca i stranaca.

Audžali je rekao da je “100 odsto” siguran da je u avion, koji je iz Bengazija leteo za Tripoli, bila postavljena bomba s tajmerom.

Pošto bomba iz nepoznatih razloga nije eksplodirala, Gadafi je, prema Audžalijevim rečima, naredio da letelica bude oborena u blizini aerodroma u Tripoliju.

Na pitanje zašto je stiglo takvo naređenje, on je odgovorio da je motiv bio da se, preko libijskih medija pod kontrolom države, Zapadu pokaže kako međunarodne sankcije uvedene Tripoliju posle napada na američki avion, pogađaju obične Libijce.

Audžali navodi da su libijski mediji izvestili da aviop-revoznik “Libijen arab erlajnz” nije zbog sankcija mogao da kupuje rezervne delove za letelice, što je uticalo na bezbednost letova.

Stradali putnici su, prema tim izveštajima, zapravo bili žrtve zapadnog terorizma.

Mada su zvanična tumačenja razloga pada libijskog aviona bila različita, na kraju je prevladalo objašnjenje da se putnički avion sudario s libijskim vojnim avionom i vojni pilot i njegov instruktor su završili u zatvoru.

Instruktor Madžid Tajari rekao je za BBC da nije bilo nikakvog sudara, već da je “boing 727” pogođen i da su se delovi aviona razleteli na sve strane, a da je potom “nešto odozdo” pogodilo i vojni MiG, koji se zapalio. Oba pilota MiG-a su uspela da se katapultiraju.

Mahmud Tekali, bivši direktor libijske avio-kompanije zadužen za bezbednost u vazduhu, takođe osporava navode da je uzrok avionske nesreće bio sudar dveju letelica. Tekali je uveren da je “boing” namerno uništen, prenosi BBC.

Ekipa britanske televizije obišla je i aerodrom u Tripoliju, gde je videla ostatke aviona, koji bi mogli da posluže kao bogat izvor informacija eventualnim budućim istražiteljima.

Posle Gadafijevog svrgavanja, novoj libijskoj vladi su upućeni pozivi da otvori novu istragu o uzroku nesreće.

Audžali, aktuelni ambasador u Vašingtonu, rekao je da “bukvalno nije bilo ničeg dobrog” kod Gadafija, za čiji je režim radio od ranih sedamdesetih godina, preneo je BBC.

On je ispričao kako je, navodno, po Gadafijevom naređenju, jedan mladić privezan za dva automobila i rastrgnut pošto se požalio da je libijski vođa vodio ljubav s njegovom suprugom. BBC napominje da te navode nije uspeo da proveri.

Pored ostalih “insajdera”, britanska mreža je razgovarala i sa Lucom Kajzerom, nemačkim dizajnerom raketa koji je osamdesetih godina radio za Gadafija.

“Bio je veoma ljubazan, skroman čovek i imao sam utisak da krije svoje slabosti iza te maske”, rekao je Kajzer.

Kajzerova žena Suzan kazala je da je Gadafi bio “šarmantan i da je mogao da očara i ptice na drvetu”, ali da je ona vremenom izgubila iluzije o njemu pošto nije uspeo da ostvari svoju utopiju u Libiji.

BBC je u Havani intervjuisao Frenka Terpila, američkog begunca od pravde, koji je sedamdesetih godina za Gadafija vodio operaciju ubijanja libijskih disidenata u inostranstvu.

“Gadafi je smatrao da svi disidenti treba da budu eliminisani. Imao je ugovor s nama o mnoštvu ljudi u Londonu”, rekao je Terpil.

Ekipa britanske televizije razgovarala je i sa Ursom Tinerom, švajcarskim inženjerom koji je radio za Abdula Kadira Kana, nekada najopasnijeg čoveka na svetu.

Kan je razvijao nuklearno oružje za Pakistan, a kasnije je nudio nuklearnu tehnologiju svakoj zemlji koja je bila spremna da plati. Gadafi je, prema navodima BBC-ja, bio njegov glavni klijent.

Tiner je rekao da u početku nije znao da Kan prodaje nuklearnu tehnologiju, ali da je, čim je to shvatio, dojavio američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji, koja je presrela brod s delovima za nuklearni akcelerator.

On je, takođe, ispričao da je Gadafi seksualno zlostavljao devojčice.

Jedna od telohraniteljki bivšeg libijskog lidera, koja sada živi skrivena, rekla je za BBC da je posle nekog vremena počela da se plaši Gadafija.

“Jedne noći smo prisustvovali pogubljenju 17 studenata. Nisu ih obesili, već streljali, a nama je bilo zabranjeno da vičemo i naređeno nam je da se radujemo”, rekla je ona.

BBC je razgovarao i s Gerijem Petersom, australijskim telohraniteljem Gadafijeve porodice, koji je 2011. godine pobegao u Niger s Gadafijevim sinom Sadijem.

Peters je rekao da je Gadafi do poslednjeg trenutka verovao da može da povrati vlast.

 

(Tanjug)