Film “Epizoda u životu berača željeza” osvojio Zlatnu Jabuku na 11. bh. film festivalu

0
115

“U potrazi za porodicom” dokumentarni film Chrisa Lesliea i Oggija Tomića; “Epizoda u životu berača željeza” igrani film Danisa Tanovića i “Mama” kratkokratkometražni film Ade Hasanovića, osvojili su Zlatne Jabuke na 11. Bosanskohercegovačkom Film Festivalu (BHFF), koji je održan od 1. do 3. maja u kinu Tribeka u New Yorku.

Nagrade su dodijeljene na svečanosti povodom zatvaranja festivala u Varik Sali pri kinu Tribeka.

Film “Epizoda u životu berača željeza” osvojio je nagradu BHFF žirija za najbolji dugometražni film. Film “Mama” osvojio je nagradu žirija za najbolji kratkometražni film, a dokumentarac “U potrazi za porodicom” je osvojio nagradu žirija za najbolji dokumentarni film.

Gore navedene filmove nagradio je žiri kojeg su ove godine činili reditelj i fotograf Harun Mehmedinović, umjetnik Nebojša Šerić-Shoba; te filmski reditelj i multimedijski umjetnik Amir Husak.

Komentirajući ovogodišnju selekciju filmova, Harun Mehmedinović je istakao da je “Epizoda u životu berača željeza” ubjedljivo najbolji film Danisa Tanovića i da je prilično dobar uzorak vrste filma koju priželjkuje da drugi reditelji pokušaju, a “to bi bilo da nađu ljude koji su zanimljivi a nisu glumci, zaborave na pisanje scenarija i prepuste sve improvizaciji i spontanosti”.

Ado Hasanović, čiji je film “Mama” osvojio Zlatnu Jabuku za najbolji kratkometražni film, izjavio je da je “ovo nagrada za sve koji su radili, učestovali i podržavali film”, a  posebno se zahvalio svima koji su vjerovali u njegov trud i rad.

Uz nagradu žirija za najbolji dokumentarni film, “U potrazi za porodicom” je također osvojio nagradu publike za najbolji film. Režiser Chris Leslie kaže da je “apsolutno sretan” i dodao da “je samo prikazivanje filma na BHFF-u u Njujorku velika čast.”

Oggi Tomić, čija je životna priča predmet filma, rekao je da je osvajanje dvije nagrade potpuno prevazišlo njegova očekivanja.

Filmovi prikazani na ovogodišnjem BHFF-u su odabrani među 33 prijave iz 10 država: BiH, Srbije, Hrvatske, Nizozemske, Finske, Velike Britanije, Francuske, Italije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Za tri kratkometražna filma, “Trideset i prvi maj,” “Bosnia in Our Hearts,” i “Fasunga,” prikazivanje na ovogodišnjem BHFF-u je bila svijetska premijera. Film “Tales from a Forgotten City” se premijerno predstavio u SAD-u.

Za “U potrazi za porodicom,” prikazivanje na festivalu je bila njujorška premijera.

Ostali filmovi uvršteni u program su “Krugovi,” “Obrana i zaštita,” “Sa Mamom,” “Beško,” “Vita Mulier,” “Rana koja se krije,” “Samo da pogledam,” “Trnopolje, jedno zaboravljeno ljeto,” i “Nek je živa glava”, saopćeno je iz BHFF-a.

(brzevijesti.ba)