Fidel Kastro uporedio NATO s nacistima

Bivši predsjednik Kube Fidel Kastro je jučer oštro kritizirao Sjedinjene Američke Države i Evropu, optužujući ih za ratno huškanje, dok je predstavnike NATO-a uporedio s nacistima.

U kolumni objavljenoj u kubanskim državnim medijima, otac tamošnje komunističke revolucije je također kritikovao američkog senatora Johna McCainea zbog američke politike na Bliskom Istoku, nazvavši ga “najbezuvjetnijim saveznikom Izraela”, prenijela je agencija AFP.

“U svijetu posljednjih godina nije bilo predaha, posebno otkad je Evropska ekonomska zajednica, pod strogim i bezuvjetnim vođstvom SAD-a, odlučila da je vrijeme da se izravnaju računi s onim što je ostalo od dvije velike nacije (Rusije i Kine), koje su prethodno herojski stavile tačku na imperijalistički kolonijalni poredak kojeg su svijetu željeli da nametnu Evropa i SAD” istakao je 88-godišnji kubanski lider.

Kastro je također optužio Zapad za cinizam i dodao da je ta karakteristika postala “simbol imperijalističke politike”.

On je posebno izdvojio McCainea, kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD 2008. godine, za kojeg kaže da je podržavao izraelsku obavještajnu službu Mosad i da je “zajedno s tom službom učestvovao u kreiranju Islamske države, koja danas kontrolira značajan i važan dio Iraka, a navodno i trećinu Sirije”.

CentralnoGrijanje

Kad je riječ o Sjevernoatlantskoj alijansi, Kastro je izjvio da ga njeni predstavnici podsjećaju na zloglasne SS odrede nacističke Njemačke.

“Mnoge ljude zaprepasti kad čuju izjave nekih evropskih portparola NATO-a, koji govore sa stilom i izrazom lica poput nacističkih SS odreda” rekao je on, a prenosi Tanjug.

Fidel Kastro je zbog slabog zdravstvenog stanja 2006. prepustio vlast na Kubi svom mlađem bratu Raulu, a od tada se bavi pisanjem knjiga i članaka, kao i primanjem stranih državljana.

(Fena)