Feng shui stručnjaci upozoravaju: 5 mjesta u domu na kojima je voda zabranjena

RSD Sloboda

Voda je element nepravilnog oblika! Prejako aktivirana donosi neodlučnost, dok nedostatak vodene energije donosi finansijske probleme. Ukoliko želite blagostanje u kući, držite se sljedećih savjeta…

Voda, po principima feng šuija, može donijeti neizmjernu sreću i blagostanje, ali morate se pridržavati osnovnih pravila za njeno korišćenje.

RMU Banovići

Kako biste aktivirali vodenu energiju, potrebno je nešto što simbolisati taj element. To može biti stvarna vodena masa ili slika vode. Dodatno pojačanje vodene energije pomoći će neki metalni element.

Osim što morate poštovati dole navedene zabrane, vodite računa da vam je voda uvijek svježa, bistra, da teče i žubori i da je na povoljnom mjestu po feng šuiju. Evo na kojih 5 mjesta u domu nemojte stavljati posude, vaze ili akvarijume sa vodom:

Voda sa desne strane ulaznih vrata

Odnosi se na vodu unutar doma kao i onu izvan njega. Ovakva lokacija bilo koje količine vode značila bi nepovoljnost za vašu porodice ako ste u braku, i/ili vrlo lošu reputaciju, ako niste u braku. Oženjenim muškarcima ova voda navodno donosi brojne prilike za preljubu, koje će oni, pod uticajem nepovoljnog feng šuija, kad-tad i iskoristiti, ma kako odani i čestiti inače po prirodi bili.

Stoga je vrlo važno pobrinuti se da vam se akvarijum, fontana, jezerce ili vodeno-cvjetni aranžmani nikada ne nađu na tom, nepovoljnom položaju.

Ako je ikako moguće postavite vodopad ili fontanu s lijeve strane ulaznih vrata, što je posebno povoljno. Voda neka uvijek teče ka domu, a ne od njega i neka bude udaljena barem nekoliko metara od ulaznih vrata.

Voda u spavaćoj sobi

Voda koja se koristi u feng šuiju svrhe uvijek je Yang. Spavaća soba uvijek treba biti malo više Yin. Stoga voda u spavaćoj sobi postaje Yin i djeluje nepovoljno. Šteti zdravlju i skladnim bračnim odnosima. Nije poželjno čak niti postavljanje slike s motivom vode u spavaćoj sobi, a kamoli prave vode. Stručnjaci tvrde da vam čaša s vodom na noćnom ormariću neće naštetiti.

Voda iza leđa

Ovo se odnosi na akvarijum, sobne fontane i slike s motivom vode koji vam se mogu naći izvan vidokruga, a iza vaših leđa dok sjedite i odmarate ili radite. Ne odnosi se na slavine i vaze.

Takođe, isto upozorenje je i za potok ili rijeku koja priteče iza vašeg doma, kao i za jezerce ili fontanu iza kuće. Ovako locirana voda donosi vam nesreću u vidu izdaje na poslovnom i privatnom planu od ljudi od kojih biste to najmanje očekivali. Neočekivani problemi zaskočit će vas, ako se ne pobrinete da ovaj moćni element uvijek držite pod nadzorom.

Naravno, ako je rijeka, jezero ili potok iza kuće – to je nemoguće promijeniti i zato postoje korektivna sredstva koja će vam savjetovati feng šui stručnjak.

Nepovoljna voda

To je voda koja je ustajala, zamutila se, smrdi, u kojoj nešto truli. To može biti akvarijum koji niste na vreme očistili, vaza kojoj je neophodna hitna promjena vode.

To može biti i obična čaša vode koju ste spustili na neko neuobičajeno mjesto, na primjer na policu za knjige i potpuno zaboravili, a ona sada danima skuplja prašinu i privlači bolest i nesreću.

Voda ispod stepenica

Ovo je još jedno mjesto na kojem ne želite imati ništa vodeno, pogotovo ako imate djecu. Vaze s cvijećem, vodeni aranžmani, akvarijumi, sobne fontane mogu se činiti na prvi pogled kao idealna dekoracija za prazan prostor pod stepenicama, ali imajte na umu da hodajući stepenicama vi simbolički gazite po ovim vrijednim feng shui simbolima bogatstva i blagostanja i time ih omalovažavate.

Kako prostor ispod stepenica direktno utiče na sreću djece i potomstva, bilo da oni žive s vama ili su odrasli i odselili se, postavljanje vode na ovom mjestu donosi im veliku finansijsku štetu, piše “Atma“.

(Atma)