Federaciju BiH čekaju vreli dani?

0
132

Prema najavama brojnih udruženja budžetskih korisnika u Federaciji, svi su spremni na bunt jer je politička trakavica u Vladi FBiH nakon smjene ministra finansija dovela u pitanje sve finansijske obaveze Federacije.

Borci i invalidi za sada su bili najglasniji u najavama masovnih protesta i blokada federalnih institucija, ali samo zato što je trenutno zbog kašnjenja isplata njihova egzistencija na udaru.

Strepe za plaće

Zbog „krnje Vlade“ blokirane su sve isplate. Osim borcima i invalidima, upitan je jedini izvor primanja za članove šehidskih porodica i porodica poginulih boraca, potom invalidne za neratne invalide, a po hodnicima institucija već se sa strepnjom šapuće o kašnjenjima isplata za vojsku uposlenika.

Vanjski dug Federacije još nije servisiran. Mada je s početkom svakog mjeseca, kako je za „Avaz“ ranije pojasnio smijenjeni ministar Ante Krajina, vanjski dug „nulti prioritet“ u isplatama. Dovedena je u pitanje i isplata naredne tranše kredita MMF-a, a sada je već jasno da poljoprivrednici trenutno ne mogu ni sanjati o isplati poticaja za poljoprivredu.

Enes Ganić, predsjednik Organizacije porodice šehida i poginulih boraca FBiH, ponovio je jučer za “Avaz” da će, u slučaju kašnjenja isplate invalidnina, radikalnije tražiti svoj novac.

– Jadna je ta država koju može blokirati jedan čovjek. Ali, nećemo mi biti žrtve. Većina naše populacije živi od naknada koje su u prosjeku 320 KM, pa i to im je upitno zbog aktuelnih dešavanja – kazao je Ganić.

Dodao je da će, ako im naknade ne budu isplaćene do petka, 17. januara, zakazati sjednicu Upravnog odbora Organizacije i hitno donijeti odluku o eventualnim protestima.

I u Savezu ratnih vojnih invalida sačekat će četvrtak, odnosno petak, i ako ishod cijele priče ne bude u njihovu interesu, najavljuju masovni izlazak svojih članova na ulice.
Nimalo umjerenije poruke nisu pristigle ni od potpredsjednika Saveza nosilaca najviših ratnih priznanja. Ova populacija jasno je poručila da ih „nije briga koga Budimir smjenjuje ili postavlja, ali jeste kada ih uvuče u probleme“. Također, oko 25.000 neratnih invalida za svoja prava spremno je blokirati institucije FBiH.

Politikantski pristup

Iz Centara civilnih inicijativa (CCI), kazao je za naš list menadžer CCI-ja Adis Arapović, podsjećaju da su davno upozorili na to da će ishod politikantskog pristupa javnoj politici, neodgovornost, neznanje i nerad izvršne vlasti dovesti na kraju do potpunog političkog i ekonomsko-socijalnog sloma u Federaciji. Arapović tvrdi da je upravo politikantstvo dolilo ulje na vatru posljednjih dana te da možemo očekivati da će desetine, pa čak i stotine hiljada budžetskih korisnika biti gurnute na socijalnu marginu preko noći.

– Ako je ovo jedini način da se probudi dostojanstvo kod ljudi i otpor ovakvoj „političkoj kulturi“, neka ovo bude konstruktivan okidač, pritisak na političke elite da se konačno počnu ponašati u skladu s onim zbog čega su dobile mandate – kazao je Arapović.

I penzioneri ogorčeni

Penzionere u Federaciji, kazao nam je Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja ove populacije, od sudbine boraca i invalida dijelila su samo 24 sata, jer je dio novca koji je Vlada uplatila Fondu PIO FBiH uplaćen dan prije smjene ministra finansija.

– Mi smo imali sreću. Međutim, ogorčeni smo zbog cijele situacije i podržavamo najavljene proteste – kazao je Omerefendić.

(avaz.ba /Foto: Ilustracija)