Federacija u totalnoj blokadi

0
155

Član ekspertske grupe koja je radila na izmjenama Ustava FBiH Zlatko Begić ocijenio je da je trenutna situacija u Federaciji BiH odraz neuređenog ustavno-pravnog sistema i da je predsjednik FBiH Živko Budimir u slučaju smjene federalnog ministra finansija Ante Krajine zloupotrijebio svoja ustavna ovlaštenja.

“Federalni premijer nema puno varijanti na raspolaganju. Sistem odnosa na relaciji premijer – parlament – predsjednik FBiH govori da se nalazimo u situaciji totalne blokade”, rekao je Begić.

On je za BH Radio 1 napomenuo da je predsjednik FBiH zloupotrijebio ustavna ovlaštenja i da je iskoristio formalni zahtjev premijera koji je podnesen prije više od godinu dana.

U Sarajevu će danas biti održana hitna sjednica federalne Vlade na kojoj će se raspravljati o načinu deblokade i funkcionisanju Vlade, odnosno budžetskih isplata nakon smjene Krajine.

Sjednicu je zakazao federalni premijer Nermin Nikšić, koji će predložiti privremene mjere za prevazilaženje trenutne situacije u FBiH.

Sjednica Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta FBiH najavljena je za danas u Sarajevu i, mada nije zvanično navedeno, očekuje se da će biti riječi i o novoj situaciji u ovom entitetu nastaloj nakon što je Budimir razriješio dužnosti Krajinu.

Predsjednik Federacije BiH (FBiH) Živko Budimir trebalo bi danas da razgovara sa potpredsjednicima Mirsadom Kebom i Svetozarom Pudarićem o aktuelnoj političkoj situaciji nakon smjene federalnog ministra finansija Ante Krajine.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko juče je ponovo pozvao Budimira da poništi svoju odluku o smjeni Krajine, ili da odluku izmijeni tako da osigura da on može i dalje obavljati funkciju do imenovanja nasljednika ili dok sud ne odluči drugačije.

(Dnevni Avaz)