FBI znao za pripremu napada 11. septembra

Doušnik koji je radio za američi Federalni istražni biro /FBI/ bio je u kontaktu sa liderom Al kaide Osamom bin Ladenom osam godina prije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, piše američki dnevnik “Vašington tajms”.

Prema pisanju lista, doušnik FBI unutar terorističke mreže sastajao se sa Bin Ladenom i znao je da on želi da finansira napade.

Doušnik je radio kao vozač i osoba od povjerenja radikalnog egipatskog sveštenika Omara Abdela Rahmana, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog napada na Svjetski trgovinski centar 1993. godine u Njujorku.

Rahman je, navodno, doušniku rekao da, ukoliko mu je potreban novac, direktno ode Bin Ladenu i kaže mu da ga je on poslao.

Prema pojedinim izvještajima, Kongres i Komisija za istragu dešavanja 11. septembra 2001. godine nisu znali za ovog doušnika tokom obimnih istraživanja o napadima u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi.

“To je bio jedini izvor za koji znam da je bio direktno unutar Al kaide”, rekao je Ed Kjuren, koji je tada bio pomoćnih specijalnog agenta u kancelariju FBI u Los Anđelesu, navodi se u izvodima svjedočenja koje je objavio “Vašington tajms.

Kjuren je rekao da agent, koji je bio zadužen za izvor, poslao tu osobu u inostranstvo, gdje se ona sastala sa Bin Ladenom i da joj je lider Al kaide rekao da je “za eksploziju odabrao zgradu masonske lože u Los Anđelesu”.

CentralnoGrijanje

Postojanje doušnika prvi put je otkriveno nakon Kjurenovog svjedočenja 2010. godine, kada je tužbu protiv FBI podnio Basim Jusef, agent dodijeljen jedinici za borbu protiv terorizma u Los Anđelesu, a koji je razvio rad doušnika i rukovodio njegovim operacijama.

Jusef, koji je najviše rangirani zvaničnik arapskog porijekla u FBI, optužio je biro za diskriminaciju i da nije unaprijeđen uprkos svojim sposobnostima.

Komisija za istragu dešavanja 11. septembra 2001. godine iznijela je teške optužbe protiv FBI i Centralne obavještajne agencije /CIA/.

Članovi komisije, komiteta za obavještajna pitanja u Kongresu i analitičari za terorizam rekli su “Vašington tajmsu” da su razočarani time što je informacija o postojanju doušnika tek sada dospijela u javnost i da se postavljaju pitanja šta je još prećutano o porijeklu Al kaide i zainteresovanosti za napad na SAD.

“Mislim da ovo postavlja mnogobrojna pitanja o tome zašto ova informacija nije objavljena u javnosti i zašto Komisija ili komiteti nisu upoznati s tim”, rekao je Piter Hokstra, koji je predvodio Komitet za obavještajna pitanja od 2004. do 2007. godine, kada je razmatran izvještaj Komisije o istrazi dešavanja 11. septembra 2001. godine.

(Srna)