Fahrudin Radončić: Povlačim se iz SBB-a do izbora 2022. godine

0
174

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Fahrudin Radončić najavio je da se planira povući sa te stranačke funkcije do Općih izbora naredne godine.

“Moj plan je da nakon 10 godina upravljanja SBB prepustim mlađoj generaciji političara. Ne napuštam SBB dok SBB ne odluči drugačije. To je kao da imate dijete koje treba da počne samostalno da živi. Mi vršimo konsultacije ko bi mogao da bude persona koja će da zadrži SBB, da sačuvamo članstvo”, izjavio je Radončić za Televiziju N1.

Na konkretno pitanje kada se planira povući, odgovorio je: “Do izbora 2022. godine”.

Kazao je i kako smatra da SBB i on imaju manu jer se previše članova i glasača vezalo za njegovo ime.

“Ima i otpor unutar SBB da bilo ko preuzme stranku osim Radončića”, rekao je Radončić.

Kao potencijalni nasljednici se spominju i federalni ministar energetike i rudarstva Nermin Džindić te politički direktor SBB-a Anis Krivić.

Lider SBB-a je izjavio da Džindić ima svoje kvalitete i potencijale, ali da će se o svemu dobro razmisliti i analizirati u narednom periodu.

“Ako nađemo pravu ličnost, zašto bih se ja onda petljao u koncept? Mudrost je naći dobrog menadžera, rasnog političara koji će praviti politiku SBB. Ja ću pomagati koliko mogu”, izjavio je Radončić.

Bivši ministar sigurnosti BIH time je poslao jasnu poruku da neće biti kandidat za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima naredne godine, iako se o tome spekulisalo.

SBB već godinama ima silaznu putanju i bilježi sve lošije izborne rezultate, pa je sigurno da će u stranci morati uraditi ozbiljan restart ukoliko žele ozbiljno participirati na političkoj sceni u narednom periodu.

Za sada nije poznato da li će Fahrudin Radončić ostati u SBB-u na nekoj funkciji, poput počasnog predsjednika ili će se potpuno povući i iz sjene pratiti aktivnosti stranke koju je osnovao 2009. godine.

(N1)