Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH

S 468 glasova za, 80 protiv i 35 suzdržanih u Evropskom je parlamentu usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini.

Zastupnici Evropskog parlamenta izrazili su zabrinutost zbog toga što politički čelnici triju etničkih zajednica u Bosni i Hercegovini i dalje ne pokazuju zajedničku viziju. Izvjestiteljica za Bosnu i Hercegovinu Doris Pack naglasila je da politički lideri u BiH moraju pronaći put za saradnju i nastavak reformi.

S 468 glasova za, 80 protiv i 35 suzdržanih u Evropskom je parlamentu usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini.

Usvajanje rezolucije prošlo je u sjeni protesta i nemira koji su proteklih dana održani u BiH.

U izvještaju se ističe da je Parlament duboko zabrinut zbog toga što politički čelnici triju etničkih zajednica u zemlji i dalje ne pokazuju zajedničku viziju; potiče političke grupe na svim nivoima vlasti u državi da pojačaju saradnju i dijalog kako bi prevladali postojeće nesuglasice s ciljem postizanja napretka na putu reformi i poboljšanja života građana BiH; te poziva civilno društvo da se više angažuje u naporima za reformu zemlje.

Zastupnici nadalje izražavaju žaljenje što centralističke snage opstruišu provedbu sporazuma potpisanog u Bruxellesu, 1. oktobra 2013., te naglašavaju da je važno slijediti načela federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao put BiH-a u EU.

CentralnoGrijanje

Izvještaj također poziva šefove vlada i država članica EU-a te ministre vanjskih poslova da pojačaju svoj lični angažman prema BiH. O raspuštanju Ureda Visokog predstavnika može razmišljati tek kad budu ispunjeni svi preostali uslovi.

Cjelokupan izvještaj može se naći na stranicama Evropskog parlamenta.

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo, eventualno, razmisliti i o trupama EU.

“Razmotrit ćemo stanje u BiH u utorak, 11. februara, u međunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati broj svojih vojnika u BiH. Ako stanje bude eskaliralo morat ćemo, eventualno, razmišljati o trupama EU, međutim, ne sada“, rekao je Inzko.

“Da je 150 ministara koliko ih ima u Federaciji bilo efikasno, ne bi ih palili!“, rekao je 65-godišnji austrijski diplomat, koruški Slovenac, u razgovoru za Jutarnji list, dan nakon erupcije nezadovoljstva u nizu gradova Bosne i Hercegovine.

 

(RTV Slon)