Evropska unija pojačava pritisak na SAD da ukinu vize njenim članicama

0
111

Drago mi je da je Europska komisija pojačala pritisak na zemlje koje od građana pet članica EU-a, uključujući Hrvatsku, još uvijek traže vize – komentirao je zastupnik Picula vijest da je EU zatražila od SAD-a da ukine vizni režim u roku od šest mjeseci.

Europska komisija pojačat će pritisak na Washington kako bi se ukinule ulazne vize za građane Hrvatske, Bugarske, Cipra, Poljske i Rumunjske. Objavljen je i rok – šest mjeseci, saopćeno je iz Piculinog ureda.

Ukoliko se u tom razdoblju ništa ne dogodi, EU će uvesti vize za neke kategorije građana SAD-a, prvenstveno diplomate, pojasnili su iz Europske komisije.

Pitanje ukidanja viza koje EU traži od SAD, Kanade i Australije te očekuje pun reciprocitet, pojačat će u bilateralnim kontaktima predstavnici pet država.

– Ovo je odlična vijest jer sam kao zastupnik u Europskom parlamentu, u studenom prošle godine na ovaj problem upozorio Europsku komisiju. Odgovor je stigao već u siječnju a sada, eto, imamo i konkretnu akciju s rokovima, koje ćemo svakako nadzirati! Zadovoljan sam i nadam se da je ovakvom razvoju doprinos dala i moja inicijativa – komentirao je iz Strasbourga zastupnik Picula.

(Fena)