Evo razloga da odete živjeti na selo!

Ugljični monoksid, dušični dioksid, sumporni dioksid, ozon… Lista bi se mogla nastaviti unedogled. Sve to, naime, šteti našim plućima. Zato su za naše zdravlje važne zelene oaze, posebice one u gradovima gdje smo najizloženiji riziku.

Ekipa Provjerenog odlučila je testirati koja je razlika u kvaliteti zraka u ruralnim i gradskim područjima. U Hrvatskoj postoje 23 postaje za mjerenje kvalitete zraka. Osam ih je u gradovima, od toga tri u Zagrebu, a ostale su u prirodi. Rezultati su pokazali kako je kakvoća zraka u ruralnim područjima daleko bolja od onog u gradskim područjima.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje u Hrvatskoj se dogodi 1000 prijevremenih smrti od uzroka koji je posljedica direktnog onečišćenja zraka. U svijetu se ta brojka kreće oko 3 milijuna.

CentralnoGrijanje

Najviše nam šetete sitne lebdeće čestice, ugljični monoksid, dušični dioksid, sumporni dioksid i ozon. Zašto su toliko opasne objasnio im je specijalist epidemiolog Pavle Jeličić. ”One su vrlo male, prolaze obrambene mehanizme pluća, izazivaju upalu i na sebe mogu vezati druge onečišćivače zraka koji  imaju iritirajuće odnosno nadražujuće djelovanje na plućno tkivo’, rekao je Jeličić.

Ekipa Provjerenog posjetila je i vrtić Siget u kojem djeca sudjeluju u projektu ‘Želim disati’. Cilj projekta je osvješćivanje važnosti pravilnog disanja u svakodnevnom životu i smanjenje broja novih pušača u populaciji. Djeca u vrtiću uče tehnike disanja i vježbaju povećanje kapaciteta pluća.

Pulmologinja Tajana Jalušić Glunčić objasnila im je zašto je važno disati. ‘Nažalost s ovim tempom života, svi dišemo vrlo površinski, svi dišemo s vrhovima pluća, a ne sa cijelim plućima. Tako dišemo jer puno sjedimo, malo se krećemo i zapravo pretežno se vozimo, hodamo sve manje i manje’, rekla je Jalušić Glunčić.