EU otkazala večeru s Putinom zbog Ukrajine

BRUXELLES – Europska unija je otkazala tradicionalnu večeru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na summitu EU-a i Rusije krajem siječnja kako bi dala do znanja da nakon spora zbog Ukrajine stvari nisu iste kao prije.

Putin će 28. siječnja stići u Bruxelles na sastanak s čelnicima Unije, unatoč zategnutim odnosima. Summit uobičajeno traje dva dana, no ovaj će put biti jednodnevni jer je otkazana večera dan uoči skupa.

Napetosti su izbile prošle godine kada je EU optužio Rusiju da pokušava Ukrajinu odvratiti od približavanja Bruxellesu i umjesto toga čvršće je vezati uz Rusiju.

CentralnoGrijanje

Kijev je u studenome prošle godine šokirao Uniju tako što je u posljednji trenutak odustao od potpisivanja sporazuma o političkoj i gospodarskoj suradnji s EU-om.

Summit će trajati nekoliko sati koliko je potrebno za sastanke Putina s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i njihovim najbližim suradnicima, nakon čega će uslijediti radni ručak, rekli su europski diplomati.

(Hina)