EU neće srpski med, jer je pun antibiotika!

Kada su 2010. Nemci odbili da kupe srpski med, neki pčelari su tvrdili da je bilo pošiljki u kojima je utvrđena i 3,5 puta veća koncentracija “streptomicina” od dozvoljene

Tokom prethodnih godina više kontigenata namenjenog za izvoz u EU vraćen je nakon što je u evropskim laboratorijama u medu iz Srbije otkriveno prisustvo antibiotika.

– Da bi med bio zdrav, mora da potiče od zdravih pčela. Međutim, iako bi trebala, Uprava za veterinu ne vrši pregled i kontrolu košnica, odnosno zdravstveno stanje pčela, kao ni da li se u slučaju bolesti pčele na odgovarajući način prskaju antibioticima i šta se dešava sa medom bolesnih pčela. U Srbiji ne postoji ni adekvatna laboratorija koja bi mogla da da precizne i pouzdane podatke o zdravstvenoj ispravnosti meda i eventualnom prisustvu antibiotika – kaže Miroslav Stošić, doktor veterinarske medicine.

Kada su 2010. Nemci odbili da kupe srpski med, neki pčelari su tvrdili da je bilo pošiljki u kojima je utvrđena i 3,5 puta veća koncentracija “streptomicina” od dozvoljene, piše “Alo”.

CentralnoGrijanje

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

– Inače, antibiotici u hrani se deponuju u organizmu, pa to može dovesti do pojave alergije, svraba, crvenila, pa i gušenja. Sa druge strane, organizam stvara rezistentnost na antibiotike i postaje podložniji bakterijama što ima dalekosežne posledice – kaže Stošić.

(Telegraf.rs)