Entitetske vlade od MMF-a traže dodatnih 153 miliona eura

Slijedi još veća finansijska kriza. Ovo je navedeno u Pismo namjere koje su u januaru entitetske vlade uputile Međunarodnom monetarnom fondu. Zatraženo je produženje zaduženja do 30. juna 2015. godine i dodatnih 153 miliona eura. U isto vrijeme, MMF-u je obećana prodaja državnog kapitala u javnim kompanijama.

Vlast nastavlja po starom – državu zadužuju, a državnu imovinu prodaju da bi se dodatno zadužili. Naime, u posljednjem Pismu namjere upućenom prema MMF-u,  između ostalog je navedeno da će Vlada Federacije do sredine ove godine prodati državni kapital u javnim preduzećima.

“Federacija će, uz pomoć EBRD-a i Svjetske banke, poslati u parlamentarnu proceduru detaljni akcioni plan do kraja juna 2014, s određenim firmama za privatizaciju, rokovima i okvirnim petogodišnjim planom. U međuvremenu, Vlada će prodati manjinske udjele u brojnim preduzećima. To će biti iskorišteno za poboljšanje finansijskog položaja federalnog Fonda PIO”, stoji, među ostalim, u Pismu namjere.

Vlade obećavaju izmjene i donošenje brojnih zakona, kao što su zakon o radu, o javnim nabavkama, o bankama, o porezu na dobit. Neminovno je dodatno povećanje cijena nafte, alkohola  i cigareta. Taj će se novac koristiti za krpljenje rupa u fondovima.

CentralnoGrijanje

Vlasti u pismu priznaju da očekuju još veću finansijsku krizu. Dug prema MMF-u ove godine će premašiti sve ranije dugove, a od vlastitih prihoda gotovo da nema nikakve koristi. Zato entitetske vlasti traže da se aranžman produži do polovine sljedeće godine, ali da 70 posto tih sredstava dobiju polovinom ove godine, a kao razloge za to navode izbore u oktobru i probleme s prilivima sredstava.

Pristižu i prve reakcije opozicije. Ovakav vid zaduženja ocijenjen je kao spas u posljednji čas, ali ne građana nego vladajuće elite. Produžetak aranžmana pruža joj sigurnost ekonomske politike tokom izbora, dakle, radnici i privreda trebaju platiti predizborne kampanje. To je klasično narkomansko ponašanje – što se više zadužuju to im više treba, ocjenjuje Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Ovo je tek dio onoga što su bh. vlasti obećala MMF-u da će pokušati ispuniti u ovoj godini. Na putu ka realizaciji već im uveliko stoje svakodnevni protesti nezadovoljnih građana. A vrijeme curi.

(FTV)