ENGLESKI PORTALI O BiH: EU u BiH sprovodi kastriranu briselsku demokratiju i korupciju

0
136

BiH je zemlja koja ne funkcioniše ni u jednom smislu, jer je EU uspostavila groteskan sistem etničkog patronata i korupcije, piše britanski internet magazin “Spiked” /Spajkd/.

U tekstu pod naslovom ”BiH: Ograničenja uprave EU”, autora Tare Mekormak, list napominje da je BiH direktno pod kontrolom EU kroz OHR, te da se u BiH vide ograničenja briselske demokratije.

“EU sve više upravlja demokratijom u zemljama članicama na različite načine, uključujući potenciranje određene ekonomske politike, bez obzira na političku i ekonomsku realnost, poništava referendume i pokreće ‘meke’ državne udare kao što je slučaj u Italiji i Grčkoj”, piše list i ističe da je BiH u nekom smislu “eksperiment u proširenoj upravi EU čiji rezultati nisu dobri”.

List konstatuje da je međunarodna kontrola katastrofalna za BiH, navodeći kao primjer poražavajući ekonomski uticaj mikrokreditnih šema MMF-a i Svjetske banke.

Osvrćući se na nedavne proteste u više gradova u Federaciji BiH list ocjenjuje da “nevjerovatno nepoštenu inverziju realnosti, čak i po standardima EU” predstavljaju reagovanja nekih evropskih zvaničnika, uključujući i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, šefa britanske diplomatije Vilijema Hejga i visokog predstavnika EU u BiH Valentina Incka, koji pretežno tvrde da građani BiH i njihovi lideri treba sami da riješe ovaj problem.

“BiH je stvorila EU, ona je čuva i održava, a direktno je kontroliše kroz OHR. Zapanjujući je nivo kontrole i miješanja EU u sve aspekte političkog života, uključujući otpuštanje izabranih političara, ukidanje zakona, smjenu šefova policije, sudija i ministara”, konstatuje list.

List ističe da je, nasuprot uvriježenom mišljenju da su “agresivni Srbi” uništili BiH, istina mnogo proizaičnija.

“U kontekstu raspada SFRJ i sticanja nezavisnosti pojedinih republika od tri naroda – Srba, Hrvata i bosanskih muslimana, samo su ovi zadnji htjeli da žive u nezavisnoj BiH”, navodi list.

List podsjeća na izjavu Miroslava Baroša, višeg predavača sa Univerziteta Šefild Halam u Velikoj Britaniji, koji je rekao da ovlaštenja i moć koju provodi visoki predstavnik u BiH prevazilaze moći kolonijalnih guvernera iz 19. vijeka.

(TBT)