Elektroprivreda BiH najavila redukcije u isporuci struje i grijanja u Tuzli

0
303

Zbog trenutnih dešavanja u vezi sa rudnicima Koncerna EPBiH i neizvjesne isporuke uglja iz Rudnika “Kreka” upitna je dalja proizvodnja električne i toplotne energije u Termoelektrani “Tuzla”.

Zbog trenutnih dešavanja u vezi sa rudnicima Koncerna EPBiH i neizvjesne isporuke uglja iz Rudnika “Kreka” upitna je dalja proizvodnja električne i toplotne energije u Termoelektrani “Tuzla”, uz sve izvjesniju redukciju u isporuci i snabdijevanju kupaca, saopćili su iz jučer iz EP BiH.

“Trenutne zalihe mješavine uglja za rad toplifikacijskog Bloka 4 su dostatne za dva dana rada postrojenja. S ciljem obezbjeđenja toplotne energije za grijanje gradova Tuzla i Lukavac za period trajanja neizvjesne situacije u snabdijevanju ugljem, Termoelektrana “Tuzla” je primorana obustaviti rad Bloka 4 večeras u 22 sata. Kao zamjenski kapacitet za toplifikaciju Tuzle i Lukavca, u 18 sati u pogon će biti uključen Blok 3 sa jednim kotlom”, navodi se u saopćenju koje je jučer poslije protesta uputila EP BiH.

U narednoj sedmici koju je prognozirano zahlađenje, Blok 3 će biti u pogonu sa oba kotla. Potreban ugalj za rad Bloka sa oba kotla u količini  2.500 tona dnevno, je moguće obezbjediti iz rudnika Banovići i Stanari.

“U navedenom periodu proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju će se obavljati samo na Bloku 6 čiji rad je otežan. Zalihe uglja za ovaj  Blok su iscrpljene i rad se bazira na protočnom prijemu što podrazumijeva da se sve isporučene količine uglja odmah transportuju u proizvodni proces. Zbog svega navedenog izvjesno je reduciranje u snabdijevanju kupaca električnom i toplotnom energijom, te tehnološkom parom. Takoer, zbog otežanog rada u Termoelektrani „Tuzla“, sva tri bloka Termoelektrane „Kakanj“ su u pogonu. Zalihe uglja na depoima su dovoljne za rad postrojenja  u narednih 15 dana”, saopćeno je iz EP BiH.

(Akta.ba)