Egipatska dijaspora u BiH: Vojska želi biti država unutar egipatske države

0
105

Mirni protest u organizaciji Egipatske dijaspore u BiH održan je danas ispred zgrade ambasade Arapske Republike Egipta u bosanskohercegovačkoj prijestolnici Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA). Oko 30 članova egipatske dijaspore u BiH poručilo  je danas da su oni dio egipatskog naroda i da su protiv svih procesa koji se dešavaju od juna pa nadalje.

Egipćani su nosili transparente na kojima je pisalo: “Sloboda i demokratija za sve, a ne samo za Evropu”, “Sloboda za legitimnog izabranog predsjednika”, “’Egipatska’ vojska ubija ‘vlastiti’ narod”.

Član egipatske dijaspore u BiH Muhamed Mahmud kazao je da je cilj današnjeg okupljanja da egipatska dijaspora u BiH poruči svijetu da je egipatski narod protiv državnog udara i pada demokratije u Egiptu.

“Ono što se desilo od juna pa nadalje posljedica je državnog udara koji je sproveden mimo volje egipatskog naroda”, pojasnio je Mahmud.

Prema njegovim riječima, egipatska dijaspora ne priznaje ustavne promjene, ne priznaje trenutnu vladu, vojni režim i traži povrat legitimiteta u Egiptu.

Egipćanka Amina Lila kazala je da su se oni danas prvenstveno okupili zbog održavanja referenduma u Egiptu.

“Mi smo protiv državnog udara u Egiptu od samog početka. Danas smo se okupili u znak bojkota. Mi ne priznajemo trenutnu vlast u Egiptu kao ni sve ostalo što proizlazi iz te vlasti: referendum, ustav i zakone”, poručila je Lila.

Prema njenim riječima, u Ustavu je ukinuta tačka o šerijatu što je direktno uvreda za kulturu egipatskog naroda.

“U novom Ustavu niko nije dobio svoja prava osim vojske. Znači, vojska je dobila sve što je željela. Vojska želi biti država unutar egipatske države”, pojasnila je Lila.

(Anadolija)