Dženaza poginulim rudarima u ponedjeljak

Dženaza i ukop poginulih rudara Hajrudina Bradaraca, Mehemeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića i Fahira Halača bit će obavljena sutra, saopćeno je nakon dogovora sa članovima porodica nastradalih.

Poginuli rudari će nakon klanjanja dženaza-namaza biti ukopani na tri mezarja, u naseljima Vrselje, Poratje i Ponirak, i na gradskom groblju Prašnicama.

Prije zajedničke dženaze, koja će se klanjati na platou parka Kamberovića polje u 14 sati, u dvorani BNP Zenica u 11 sati bit će održan komemorativni skup.

Nekoliko ekipa tehničkog rudarskog tima i Čete za spasavanje još rade na izvlačenju tijela petog poginulog rudara Fejze Isakovića.

CentralnoGrijanje

– Ove ekipe su u jami i rade na raščišćavanju terena. Ekipe koje rade na izvlačenju, prema trenutnim informacijama, su na nekih pet do šest metara od tijela poginulog rudara, ali stanje u jami je jako teško s obzirom na to da je sve obrušeno – saopćio je Nuraga Duranović, glavni federalni rudarski inspektor.

Na području općine Zenica proglašena je dvodnevna žalost 7. i 8.septembra, zastave su u gradu, kao i na institucijama, spuštene na pola koplja.

 

 

(RTV Slon)