Dvojica policajaca odgovorna za premlaćivanje i smrt Zijada Klapića

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv dvojice policajaca zbog osnovane sumnje da su zlostavljanjem i premlaćivanjem prouzrokovali smrt psihičkog bolesnika Zijada Klapića iz Priluka kod Živinica.

Nakon skoro šest mjeseci istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv policajaca.

– Optužnica je podignuta protiv Ive Tadića i Ibrahima Husejnovića, policajaca u Policijskoj upravi Živinice. Na teret im se stavlja krivično djelo zlostavljanje u obavljanju službe, u sticaju s krivičnim djelom teške tjelesne povrede koje su prouzrokovale smrtnu posljedicu-kazao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK, te dodao da je optužnicu potvrdio sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Tuzli.

CentralnoGrijanje

Slučaj zbog kojeg su policajci optuženi desio se u julu prošle godine. Psihički bolesnik Klapić je više navrata ometao vjernike u mjesnoj džamiji, a to se desilo i na sabah-namazu 29. jula prošle godine kada  je Klapić umro usljed teških povreda glave.

U slučaj su, osim Tužilaštva Tuzlanskog kantona bili uključeni i službenici  unutrašnja kontrola Jedinice za profesionalne standarde MUP-a TK, te inspektori Federalne uprave policije.

(Avaz.ba)