Dva izraelska zračna napada u pojasu Gaze

Izraelska avijacija je izvela dva zračna napada u noći s ponedjeljka na utorak u pojasu Gaze, nije bilo žrtava, saopćili su palestinski sigurnosni izvori.

Prvi napad se dogodio u blizini izbjegličkog kampa Nuseirat u središnjem dijelu pojasa Gaze, a gađan je kamp brigada Ezzedine el-Kasam, naoružani ogranak Hamasa, na vlasti u Gazi.

Drugi zračni napad se dogodio na sjeveru pojasa Gaze u blizini mjesta Beit Lahia, precizirali su isti izvori.

Glasnogovornik izraelske vojske je potvrdio ove napade i precizirao da su oni izvrdeni kao “represija” na raketu ispaljenu iz pojasa Gaze prema jugu Izraela u ponedjeljak navečer, u kojem nije bilo žrtava. Napadi su ciljali raketni bacač kao i jednu “terorističku lokaciju”, dodao je glasnogovornik.

Prethodni izraelski napad na pojas Gaze dogodio se u nedjelju kada je teško povrijeđen palestinski aktivista.

CentralnoGrijanje

Izraelski ministar odbrane je u saopćenju naglasio da Izrael smatra da je Hamas “odgovoran za ono što se događa u pojasu Gaze i ako on ne zna nametnuti autoritet na svojoj teritoriji, mi ćemo učiniti da on plati cijenu”.

Od početka godine, 33 rakete su ispaljene iz pojasa Gaze prema Izraelu, prema saopćenju vojske.

Povećanjem broja izraelskih zračnih napada i ispaljivanja raketa i pograničnih incidenata posljednjih sedmica, otvara se mogućnost novih velikih sukoba između Izraela i islamističkog pokreta Hamas, na vlasti u Gazi od 2007. godine.

(Fena)