Dubica: Navijam za Zmajeve gdje god da igraju

0
105

Da uspješnih Bosanaca i Hercegovaca ima po cijelom svijetu, dokazuje  primjer našeg sagovornika, Harisa Dubice, jednog od najtraženijih režisera muzičkih spotova u regionu. Korijene vuče iz Sanskog Mosta, ali je rođen u Švicarskoj,  gdje živi i radi.  Ime Harisa Dubice za vrlo kratak period postalo je jako poznato u muzičkom svijetu, gdje uživa status jednog od najcijenjenijih reditelja, scenarista i producenata muzičkih spotova.

Sa više od 100 režiranih spotova, sarađivao je sa mnogim poznatim muzičarima Balkana, a svojom maštom oživio je i dočarao pjesme Dine Merlina, Saše Kovačevića, Marije Šerifović, Dade i Šake Polumente, Emine Jahović, grupe Đogani, Dženana Lončarevića i mnogih drugih. Dobitnik je raznih nagrada na Balkanu: režiser godine, producent godine, spot godine, a trenutno je ušao u izbor od pet spotova za najbolji spot u Švicarskoj.

Haris je proteklih nekoliko dana boravio u BiH i Sarajevu, gdje je imao radnu posjetu, odnosno dogovaranje novih spotova. Na početku razgovora za agenciju Patria (NAP), Haris je kazao da se počeo baviti režisiranjem spotova, te otkrio u čemu je, zapravo, tajna njegovog uspjeha.

– Šest godina sam radio kao DJ i nastupao po BiH, Švicarskoj, Holandiji… Puštao sam beatove reperu Benny ba koji je inače iz Tuzle.  Jednog dana on je snimio pjesmu i trebao mu je spot. Skupili smo prijatelje i napravili neki spot. Slučajno sam upao u svijet video produkcije, prije toga nikada nisam imao neku veću želju da se bavim tim poslom – govori na početku razgovora Haris Dubica za NAP.

Zapaženiji uspjeh ostvarili ste sa spotom za pjesmu Dine Merlina „Deset mlađa“. Kako je došlo do saradnje sa Dinom, jer tada još niste bili toliko cijenjeni i poznati?

Dubica: Pregovori su trajali dugo, ali Dino je primijetio moj entuzijazam i dao mi šansu da mu ponudim scenario. Kada sam mu ga poslao, jako mu se svidio i tada je došlo do realizacije spota. Skupio sam dobru i profesionalnu ekipu, od kamermana, majstora svjetla…  i hvala Bogu uspjelo je. Taj spot u Srbiji je proglašen spotom godine. Nakon toga sve je krenulu nabolje. Počeli su mi se muzičari sami javljati. Od Dine Merlina zauvijek ću pamtiti savjet koji mi je rekao: „Kvalitetan možeš postati samo ako radiš sa kvalitetnim ljudima“.

Možete li nam opisati kako izgleda priprema i realizacija samog spota. Odakle crpite toliku inspiraciju?

Dubica: To izgleda otprilike ovako: Prvo gledam kakav je tekst, da pokušam vizuelno pokazati o čemu se u pjesmi radi ili pratim muziku i pokušam da napravim nešto zanimljivo. Važno mi je da se što manje ponavljam.  Snimao sam spotove na različitim lokacijama, New York, Dubai, švicarske Alpe, po cijelom Balkanu, studio spotove, Greenscreen spotove, plesne spotove, spotove sa profesionalnim glumcima poput Harisa Burine i sl. Kada dobijem pjesmu, pošaljem scenario i svoje ideje. Nakon toga pripremam lokacije, izaberem glumce ili manekenke, sve zavisno o kakvom se spotu radi. A poslije slijedi snimanje i postprodukcija.

Najavili ste mogućnost povlačenja sa estrade, odnosno da uđete u filmske vode?

Dubica: To mi je cilj, oduvijek me je privlačio filmski svijet i trenutno radim na tome. Dobio sam čak ponudu švicarskih producenata  da snimimo igrani film.  Već sam u kontaktu sa našim poznatim glumcima, pa eto nadam se da će u 2015. godini doći do realizacije filma.

Osim muzike i video produkcije, imate još jednu strast, veliki ste fan fudbalske reprezentacije BiH. Gotovo svaku utakmicu pratite uživo. Odakle tolika ljubav?

Dubica: Da, to je jedna od mojih strasti, gledao sam preko 40 utakmica reprezentacije BiH uživo. Bio sam u Španiji, Portugalu, Francuskoj, Litvaniji, Belgiji, Srbiji, Norveškoj, Njemačkoj gdje sam bodrio naše Zmajeve. Karte za Brazil su odavno već rezervisane. Uz to sam sklopio dobra prijateljstva sa Miralemom Pjanićem, Senijadom Ibričićem i novim reprezentativcem Anelom Hadžićem – govori Dubica.

(NAP)