Državna preduzeća se ne mogu voditi kao stranačke sehare!

0
27

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović, govoreći o tome u čemu se ogledaju problemi preduzeća i koliko uopšte preduzeća i radnika ima u svojim ingerencijama, a koliko od toga su preduzeća sa problemima, rekao je da je glavni problem naslijeđena praksa da se državnim kapitalom upravlja kao da on nema vlasnika.

Nekada se čini da nadzorni odbori i uprave misle da su vlasnici državnog kapitala i da treba samo njima da služi. Najmanje problema ima u preduzećima koja imaju monopol na tržištu. Što je konkurencija veća to su veći problemi, rekao je Bajrović.

Računajući i zavisna društva kao što su rudnici u preduzećima u kojima Ministartsvo vrši ovlaštenja uposleno je nešto više od 29.500 radnika. Od toga u sektoru industrije i namjenske industrije radi 9.605 uposlenika, a ostatak je u sektoru energije, računajući i rudnike.

Bajrović naglašava da glavni problem nije novac nego ”nedomaćinsko upravljanje”.

”Suština je u tome da se državna preduzeća više ne mogu voditi kao stranačke sehare. Dio preduzeća je toliko uništen da im vjerovatno nema spasa i da se treba pobrinuti za radnike, pogotovo neuplaćene doprinose i druga stečena prava”, rekao je on.

Po njegovim riječima, najveći problem u sektoru energetike, industrije i rudarstva u ovom trenutku je stranačko upravljanje.

(Fena)