Dramatične fotografije iz Tuzle: Stotine migranata iz svih krajeva svijeta masovno pristižu u BiH

RSD Sloboda

Posljednjih dana eskalirala je migrantska kriza u Tuzli, u koju iz pravca Zvornika i Bratunca dnevno dolaze stotine migranata iz svih krajeva svijeta.

U podnevnim satima, grupa od pedesetak ljudi, izmorenih od višekilometarskog pješačenja, stigla je do svog tuzlanskog odredišta, piše Avaz.

RMU Banovići

– Upravo smo podijelili pedesetak obroka, a dali smo im i obuću i deke. Prije desetak dana obezbijedili smo oko hiljadu obroka, a akciju ćemo nastaviti i narednih dana – kaže Edis Bešić, koji predvodi grupu volontera iz Živinica koji su se zajedno s tuzlanskim volonterima uključili u pomoć migrantima koji dolaze.

Među migrantima je i veliki broj maloljetnika bez nadzora, a i bolesnih ljudi kojima se pomoć ukazuje u tuzlanskim bolnicama. Jedan migrant iz Pakistana primljen je u bolnicu u Slavinovićima, dok je jedna Somalka bila hospitalizirana u UKC-u Tuzla.

– Još nema sistemskog rješenja ko će platiti liječenje ili gdje će boraviti migranti. Dolazi zima, a migranata je sve više i više – kaže nam jedan od tuzlanskih volontera.

Higijenski uvjeti za boravak migranata u Tuzli su ispod svakog ljudskog dostojanstva. Dok se nadležnost prebacuje s adrese na adresu, volonteri, koji se jedini kontinuirano brinu o nesretnim ljudima, na izmaku su snaga.

– Znamo šta nas čeka. Još jedna zima, a i prošlu smo ovim ljudima samo mi pomagali, pronalazili im smještaj, odjeću, hranu… Ne bih nikome poželio da prođe kroz taj pakao, ali, očito, naši vlastodršci ništa o tome nisu naučili – kazuju nam volonteri s tuzlanske autobuske stanice.

(E. Sk./ Avaz)