Drama u Zenici: Napori na spašavanju 34 rudara zatočena u jami

Napori na spašavanju 34 zenička rudara zatočena u jami Raspotočje daju već prve rezultate, jer pripadnici četa za spašavanje i tehničkog tima koji rade u jamskim prostorijama dobro napreduju prema mjestu gdje se nalazi grupa rudara.

– Ekipa koje rade u jami napreduju bolje nego što smo očekivali i narednih nekoliko sati može se očekivati da će prvi rudari izaći napolje – saopćio je Esad Ćivić, direktor zeničkog Rudnika.

 Kako javlja izvještač Agencije Fena, zeničkim rudarima u pomoć su stigle specijalizirane ekipe četa za spašavanje iz rudnika Breza, Kakanj i Đurđevik, koje će pomagati u izvlačenju rudara iz jame.

 – Nama su se u ovom trenutku javili iz gotovo svih rudnika i ponudili svoju pomoć na čemu smo im zahvalni. Dobili smo podršku od svih nivoa vlasti, tako da očekujemo, ako ne bude nekih komplikacija, da će ljudi uskoro izaći uz jame – rekao je Ćivić.

 Članovi porodica su telefonskom linijom razgovarali s većim brojem rudara, koji se nalaze u jami i koji su takođe poduzeli aktivnosti na uklanjanju materijala iz svog pravca.

 Najveći dio posla u spašavanju obavlja se ručno, jer je najveći dio postrojenja u ovom dijelu jame oštećen i onesposobljen za upotrebu.

CentralnoGrijanje

 Cijelo vrijeme dok traje borba za spašavanje rudara, pored velikog jamskog izvoznog okna preko kojeg se ulazi u jamske hodnike, dežuraju medicinski timovi hitne pomoći. Na odjelima zeničke Kantonalne bolnice takođe je sve spremno za eventualni prihvat rudara nakon izlaska iz jame.

 Ekipi Agencije Fena u razgovoru s dr. Kasimom Spahićem, dežurnim ljekarom na Odjelu za urgentnu medicinu i dr Ibrahimom Cerom, dežurnim ljekarom na Odjelu hirurgije, rečeno je da su “svi bolnički resursi na raspolaganju i u slučaju da treba pomoć većem broju pacijenata”.

 Osim članova štaba za spašavanje, koji djeluje u ovim vanrednim uslovima i kojim rukovodi federalni rudarski inspektor, do ranih jutarnjih sati u krugu jame Raspotočje s rudarima su boravili federalni premijer Nermin Nikšić s nekoliko ministara i saradnicima, te generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica sa saradnicima.

 Predstavnici nekoliko samostalnih sindikata s područja Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona također su u večernjim satima stigli u Raspotočje i ponudili konkretnu pomoć svim strukturama Rudnika.

(Fena)