Drama na nebu iznad Rejkjavika: Sarajlija savladao agresivnog putnika, avion prinudno sletio

0
139

Neimenovani putnik prijetio je jučer posadi poljskog avioprevoznika Lot uslijed čega je avion na letu od Varšave do Toronta morao prinudno da sleti u Reykjavik. U letjelici se nalazio i Aleksandar B. (41) koji je obuzdao agresivnog putnika kojeg je nakon slijetanja u islandsku prijestolnicu preuzela lokalna policija.

Aleksandar opisuje za Blic da je putnik ubrzo nakon polijetanja aviona prvo počeo da se svađa sa ostalim putnicima.

“Neko vrijeme nakon polijetanja, jedan oniži putnik arapskog porijekla počeo je na lošem engleskom jeziku da se svađa sa putnicima. Ubrzo je došla posada aviona da ga umiri, ali je putnik tada postao još agresivniji”, priča Aleksandar B., rođeni Sarajlija koji živi u Torontu, a koji se u Kanadu vraćao iz posjete porodici u Srbiji.

Aleksandar dodaje da je putnik tada počeo da prijeti posadi aviona kada je i on odlučio da priđe.

“Prepirka je trajala neko vrijeme, a kako je galama rasla, ustao sam sa svog mjesta i približio mu se. Tada je počeo da viče kako će svi izginuti, ponašao se kao luđak. Putnici su počeli da paniče. Kako sam bio iza njega, zgrabio sam ga s leđa i nisam ga puštao dok mu stjuardi nisu stavili plastične lisice. Držali su ga tako odvojenog dok nismo sletjeli u Reykjavik. Nisam se plašio jer sam odmah vidio da je bezopasan”, dodaje Aleksandar.

Pilot je zbog sigurnosti putnika odlučio da prizemlji avion u Reykjavik gdje je agresivnog putnika odvela lokalna policija.

Aleksandar kaže da su svi putnici prenoćili u Reykjaviku odakle su danas drugim avionom nastavili let ka Torontu.

I poljski mediji izvijestili su danas o incidentu na letu od Varšave do Toronta.

Televizija TVN Warszawa prenijela je da je pilot aviokompanije Lot bio prinuđen da prizemlji letjelicu u Reykjavik zbog “tuče u avionu”.

“Putnik se agresivno ponašao, nastala je gužva, a on nije htio da se primiri. Zbog sigurnosti i udobnosti ostalih putnika, posada je odlučila da letjelicu spusti u Reykjavik”, rekao je Adrijan Kubicki, portparol aviokompanije Lot i dodao da problematični putnik nije poljski državljanin ne otkrivajući njegov identitet.

I list “Kontakt 24” izvijestio je da je avion prinudno sletio zbog agresivnog putnika.

– Službe na aerodromu bile su obaviještene o incidentu tako da je putnika odmah po slijetanju aviona preuzela islandska policija – rekao je Kubicki.

Ipak, to nije jedini incident koji je zadesio avion “drimlajner” koji se jučer iz Varšave uputio u Toronto. Kako prenose poljski mediji, nakon slijetanja u Rejkjavik, pilot je ustanovio i da ne funkcioniše jedan od kompjuterskih sistema.

– Kapetan je uputio informacije o kvaru sistema, a problem se nije mogao riješiti na licu mjesta – rekao je Kubiciki.

Iz Varšave je poletio drugi “drimlajner” i preuzeo 224 putnika koji su čekali da nastave put do Toronta.

(blic.rs)