Dr. Jusufović: Reinfekcija u UKC-u Tuzla otvara puno novih pitanja

Dr. Jusufović: Reinfekcija u UKC-u Tuzla otvara puno novih pitanja

RSD Sloboda

Redovni profesor Medicinskog fakulteta u Tuzli i v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli prof. dr. Vahid Jusufović rekao je za N1 kako se u UKC Tuzla pojavio prvi put slučaj reinfekcije koronavirusom te da ovaj slučaj otvara puno novih pitanja.

“Nama je ovo prvi slučaj. Ja sam čuo da je u Srbiji nešto slično bilo, ali takve informacije nisu potvrđene niti demantirane”, kazao je za N1 prof. dr. Vahid Jusufović.

RMU Banovići

Pacijentica je bila primljena 27. jula ove godine sa simptomima: povišena temperatura i respiratorni problemi. Urađen je PCR test i bila je pozitivna i hospitalizirana kod nas u Covid bolnici. Ležala je dvije sedmice, klinička slika se poboljšala, te je testirana dva puta i bila negativna nakon čega je otpuštena kući, da bi prije sedam dana pacijentica dobila simptome moždanog udara i ponovo hospitalizirana kod nas na neurologiju. Shodno proceduri koja nalaže da svaki hospitalizirani pacijent bude testiran, pacijentica je ponovo testirana i bila je pozitivna, te je premještena u Covid bolnicu. Nažalost njeno trenutno stanje je teško“, istakao je dr. Jusufović.

Naglasio je i kako ovaj slučaj reinfekcije otvara puno novih pitanja, odnosno da li je ovo mutiranje virusa, čišćenje organizma od RNK virusa ili je riječ o reinfekciji.

“Ako je tako koliko i ko može stvoriti antitijela i koliko ona traju, pitanja su za imunologe I mikrobiologe”, rekao je poručuje Jusufović.

(N1/ Rasim Pavica)