Donorska mreža BiH: Eutanazija nema nijednu dodirnu tačku s eksplantacijom organa

Donorska mreža BiH: Eutanazija nema nijednu dodirnu tačku s eksplantacijom organa

RSD Sloboda

Donorska mreža Bosne i Hercegovine juče je poslala osvrt u vezi teksta portala Klix.ba koji je objavljen pod naslovom “Potencijalno ozakonjenje eutanazije u BiH veliko etičko pitanje i tabu tema za ljekare” a koji je prenio veliki broj portala u zemlji i regionu.

Iz Donorske mreže BiH ističu da eutanazija nema nijednu dodirnu tačku s eksplantacijom organa u svrhu transplantacije.

RMU Banovići

U dijelu teksta koji se navodi kao izjava dr. Drljevića ”…Dakle, dozvoljena je eutanazija u smislu eksplantacije organa.” javnost se dovodi u zabludu da su eutanazija i predlagani zakon o eutanaziji u vezi, direktnoj ili indirektnoj, sa transplantacijama i doniranjem organa.

Ovakva vrsta dovođenja javnosti u zabludu nije u interesu niti javnosti, niti medicinske prakse i struke a najmanje je u interesu pacijenata koji su životno ugroženi, na listi su čekanja za organe, a potom ni za registrovane donore u našoj zemlji kao ni za njihove porodice koje treba da izvrše njihovu volju i budu dio humanog čina spašavanja života.

Eutanazija  nema niti jednu dodirnu tačku sa eksplantacijom organa u svrhu transplantacije!

Ljekari u jedinicama intenzivnog liječenja se svim terapijskim mjerama bore za život pacijenta. Kada se pojave znaci kliničke smrti mozga, ljekari su dužni provesti postupak dijagnosticiranja moždane smrti. 

Preduslovi za eksplantaciju organa su: 1. Utvrđena moždana smrt od strane tima ljekara. Moždana smrt je smrt osobe. 2. Utvrđen tačan uzrok smrti i vrijeme smrti osobe – da se precizira da je život završen, 3. Saglasnost porodice preminule osobe za doniranje organa (sama donorska kartica nije dovoljna i bez saglasnosti najbližih neće biti moguće izvršiti volju donora. Razgovor sa porodicom je obavezan po zakonu!

Prof. dr. Halima Resić, predsjednica udruženja Donorska mreža BiH Upravni odbor udruženja Donorska mreža BiH: prof. dr. Enisa Mešić, prof. dr. Senaid Trnačević, dr. Nermina Rizvanović, dr. Biljana Jakovljević, dr. Lejla Hantalašević Bečić, Eldina Softić i Tomislav Žuljević.

Udruženje Donorska mreža BiH je nevladina i neprofitna organizacija koju su osnovali entuzijasti, ljudi koji su svojim profesionalnim angažmanom i pozivom, ili životnim okolnostima povezani uz borbu za život uz pomoć transplantacija. Aktivnosti Donorske mreže možete pratiti putem web stranice donorskamreza.com, Facebook stranice Donorska mreža BiH te twitter naloga Donorske mreže BiH, @BudiDonor, i dati svoj doprinos potpisivanjem donorske kartice.