DODIK ZNA: “Znamo gdje je centar moći – u hotelu u Tuzli na drugom spratu!”

0
102

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da će taj entitet pokrenuti tužbe protiv onih koji budu zloupotrebljavali sredstava na nivou BiH za proslavu 1. marta, što je, kaže, neprihvatljivo za RS, kao i da je poražavajuće da ratni veterani u RS-u za sutra, uoči tog datuma organiziraju proteste u Banjoj Luci.
-Srbi koji rade u institucijama BiH nisu obilježavali taj dan, ali ovaj put ćemo pokretati konkretne krivične odgovornosti zbog zloupotrebe tih sredstava i tražit ćemo putem odluka institucija da se to sankcioniše – naveo je on i dodao da, ako to ne bude moguće, poduzat će tužbe protiv onih koji “zloupotrebljavaju ta sredstva”.
-Nemamo ništa protiv da Bošnjaci iz svojih finansijskih sredstava obilježavaju šta god hoće, kao što i mi imamo pravo da obilježavamo naše datume iz novca koji ovdje obezbjeđujemo. Ali posebno ćemo tražiti odgovornost svih onih koji iz javnih fondova troše novac za obilježavanje Dana nezavisnosti – ustvrdio je.
Dodik tvrdi da 1. mart nikada neće biti datum koji će Srbi proslavljati, niti na bilo koji način obilježavati kao praznik.
-Svi znamo šta je uslijedilo nakon referenduma 1992. godine i samo podsjećanje na ovaj dan može da otvori stare rane i stvori još veće uvjerenje da određene snage nisu prestale da zloupotrebljavaju, koriste i afirmišu taj dan – ustvrdio je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci i s tim u vezi kazao da to što sutra, 28. februara, kada se u Banjoj Luci najavljuju protesti bivših boraca Vojske RS-a, “djeluje provokativno za mnoge iskrene patriote i borce”.

Stoga je organizatore tog skupa pozvao da razmisle o svemu tome.
Tvrdi da “nije slučajno“ da je izabran 28. februar, kao dan kada se u BiH provodio referendum i da nakon tog dana dolazi dan kada Bošnjaci proslavljaju Dan nezavisnosti i odvajanja od Jugoslavije, a kada je počelo krvoproliće.
Smatra da je posebno poražavajuće da to čine ratni veterani, čime su, tvrdi, dozvolili da budu izmanipulisani i da budu dio šire manipulacije, te da on neće dozvoliti slabljenje RS-a, nerede, nasilje ili narušavanje javnog reda i mira, a spreman je da razgovara sa svima koji imaju probleme i to žele da iskažu na protestima.

On smatra da će “pojavljivanje bilo koga na eventualnim protestima biti doprinos upravo onoj BiH u kojoj treba eliminisati RS i gdje će protesti biti dokaz njene nestabilnosti“.

Na novinarsku konstataciju da je i on protestima 2005. godine pripremio svoj dolazak na vlast, Dodik je rekao da to nije isto, da je RS tada bila ugrožena i od visokih predstavnika te da i neki mediji učestvuju sada u podršci, kako tvrdi, pripremama protesta, te da se i te aktivnosti prate.

Dodao je da se samo na izborima legitimno može mijenjati vlast, a ne nemirima i protestima.

Optužio je i neke strane centre moći da čine sve da okupe razne grupe u RS i FBiH.

-Tačno znamo gdje sjede. Sjede u Tuzli u jednom hotelu, na dva sprata i ne vodi se evidencija o njima, ali veoma upravljaju svim procesima u BiH te vrste. Tu grupaciju čine strani državljani koji imaju direktnu konekciju s nekima iz nevladinog sektora i određenim medijima, koji su ranije pristali da budu dio toga. Uvjeren sam da je njihov posao “ćorav posao“ i da okupljanje u RS-u je na fonu ovog što ja govorim… – ustvrdio je, između ostalog, Dodik.

(RTV TK )