Dodik želi rat između Bošnjaka i Hrvata

0
84

Stranka pravde i povjerenja (SPP) priopćila je kako osuđuje nove prijetnje i izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji, kako se navodi, priziva sukobe između Bošnjaka i Hrvata. Kontinuirano pozivanje na probleme u Federaciji BiH kako bi se Republika Srpska nesmetano odcijepila (kao da je u RS-u idilično stanje) je kontinuirano djelovanje s jasnim ciljem državnog udara na Bosnu i Hercegovini i plan koji je nastavak onome iz devedesetih godina kada se ratom, genocidom i etničkim čišćenjem stvarala Republika Srpska – ističu iz SPP-a te navode kako su Dodikove izjave kako bi bilo najbolje da se Bosna i Hercegovina raspadne na tri države isključivo u cilju novog rata Bošnjaka i Hrvata.

– Umjesto da traži način ispunjavaju uvjeta i razgovara o putu Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji, predsjednik Dodik poziva i podgrijava nemire i separaciju. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata u trenutačnim granicama i svima je, osim Dodiku, jasno da nema promjene granica osim unutarnje reorganizacije, koja treba smanjiti preglomaznu administraciju i stvoriti funkcionalne institucije u BiH. – navode iz SPP-a te isitču kako bi Visoki predstavnik u BiH i Valentin Inzko i povjerenik Europske unije za BiH Peter Sorensen, kao i veleposlanici koji čine Vijeće za implementaciju mira (PIC) konačno morali reagirati i sankcionirati takve prijetnje i poticanje na rušenje države Bosne i Hercegovine.

– Takvom retorikom i izjavama izravno se udara na Daytonski sporazum i ugrožava mir koji je njime uspostavljen. U slučaju da ništa ne poduzmu, međunarodna zajednica i Visoki predstavnik također će snositi dio odgovornosti za buduće stanje, ne samo u BiH, već i u regiji. Odgovornost za trenutačno stanje već ne mogu izbjeći poradi nečinjenja u zaustavljanju korupcije koja je urušila ekonomiju BiH, unatoč reformi pravosuđa koju je međunarodna zajednica vodila u BiH. – navodi se u priopćenju.

Izjava Dodika kako nosi cipele broj 47 ali da može povući 49 posto Bosne i Hercegovine. Stranka pravde i povjerenja smatra opasnom i ističu kako ta ta izjava iskazuje “Dodikov plan, ali i plan velikosrpske politike koja je još prisutna, podjele Bosne i Hercegovine što je bez sumnje antidejtonsko djelovanje”.

– Podilaziti Hrvatima i nuditi im “Herceg Bosnu” bez Posavine ili nekih drugih područja u Bosni, kao i Bošnjacima nudeći pjesnički pojam “Bosna” bez konkretnih granica (što je Bosna, pa Republika Srpska je također dio Bosne, izuzme li se južna Hercegovina koja je manjim dijelom trenutačno u Republici Srpskoj), čista je obmana i djelovanje sa ciljem izazivanja sukoba između Hrvata i Bošnjaka – navodi se u priopćenju.

Stranka pravde i povjerenja poziva narod, sve stranke i političke snage u Bosni i Hercegovini da zajednički krenu u izgradnju pravednije i bolje Bosne i Hercegovine koja će se ubrzo naći u Europskoj uniji i u kojoj će se donositi zakoni po demokratskim načelima i vladavini prava.

(Fena)