Dodik: RS ostaje u BiH dok svi ne shvate da je BiH neodrživa

0
101

Predsjednik entiteta RS  Milorad Dodik izjavio je da “ne želi da osnuje nikakvu izolovanu Republiku Srpsku, već da će ona ostati u BiH dok svi ne shvate da BiH nije održiva”.

 “Mi ćemo ostati u BiH dok svi ne shvate da ona nije održiva”, rekao je Dodik za bečki dnevnik “Standard”.

Predsjednik manjeg bh. entiteta ocijenio je da je Dejtonski mirovni sporazum minirala i međunarodna zajednica  koja je nametala rješenja, zaboravljajući  pritom sve vrijednosti demokratskog Zapada.

“BiH kakva je stvorena Dejtonom, za nas je bila prihvatljiva, ali BiH koja je stvorena političkom silom visokog predstavnika je neprihvatljiva”, objasnio je Dodik.

On je ukazao na to da je “BiH iluzija, neodrživo društvo, jer su strani političari širom svijeta donosili odluke u vezi sa BiH na osnovu utisaka koje su stekli u trenutku, zapostavljajući činjenicu da u BiH ne postoji interni konsenzus.”

“Ovo nije propala država zbog nas, nego propala država međunarodnih pokrovitelja. Ima mnogo međunarodnih političara koji nas za to krive. To, međutim, može doći samo od onih ljudi koji ne znaju situaciju. Mi Srbi tu BiH nismo željeli od samog početka. Postoji jedna grupa stranaca koji sjede u Sarajevu i primaju velike plate, koji šalju svoje izvještaje”, rekao je Dodik.

(SRNA)