Dodik: Odbit ćemo model za ‘Sejdić-Finci’ ako se ne prihvati da o tome entiteti potpišu sporazum

Pod uvjetom da se u Federaciji BiH Bošnjaci i Hrvati i dogovore o modelu rješenja za provođenje odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, RS će inzistirati da o tome entiteti potpišu sporazum, a ako se to odbije, provođenje te odluke opet će biti problem – tvrdi entitetski predsjednik i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.
-Ako se odbija taj sporazum, onda je odluka “Sejdić-Fincii” opet u problemu – kategoričan je Dodik.

Ponovio je da se promjena Ustava BiH mora dogovoriti na ustavan način koji, kako kaže, podrazumijeva potpisivanje sporazuma između RS i Federacije BiH o tom pitanju, a da se to onda “samo proglasi na nivou BiH”, ali ne i usvaja u parlamentu BiH.

-Nikakve odluke parlamenta BiH u tom pogledu nisu moguće – rekao je.

Iako nema službene potvrde da je za 17. siječanj predviđen sastanak političkih lidera u Sarajevu, u prisustvu europskog komesara za proširenje Štefana Fuelea, radi traženja rješenja za provođenje odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da “ne znamo šta ćemo tamo, ali će se pojaviti iz uvažavanja prema Fueleu”.

– Dok se ne riješi pitanje odnosa u FBiH mislim da će svaki sastanak i okupljanje biti bezuspješni i na kraju krajeva može se samo zabilježiti neuspjeh – rekao je.

Da li će se u FBiH riješiti to pitanje, kao i ono o mehanizmu koordinacije, on ne zna, jer kaže, nije za to zadužen, već samo da čuje da u tom entitetu ima dogovora.

Kazao je da je RS još ranije postigla konsenzus kako da se riješi pitanje “Sejdić-Finci” te dala suglasnost da se promjeni Ustav BiH, u dijelu koji se odnosi na ovu presudu.

CentralnoGrijanje

-Ne mislimo mijenjati stav koji je ranije verificiran i u Bruxellesu potpisom svih sudionika. Mislim da treba nastaviti tamo gdje su stali, ali ne znam šta su oni dogavarali u Pragu – rekao je Dodik i dodao da smatra da je suština da dođe do dogovora političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata.

Dodik je naveo i da situacija u FBiH, odnosno smjena ministra financija Ante Krajine utiče i na stand-by aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji očekuje i RS.

-Zadnjih godina Federacija BiH je stalni nivo problema tog aranžmana – rekao je on i podsjetio i na nedavnu odluku ministra trgovine Federacije BiH Milorada Bahilja da roba iz RS-a koja nije prošla inspekcijske organe FBiH ne može biti na tržištu tog entiteta.

– Postavlja se logično pitanje šta ćemo mi u svemu tome. Šta mi ovdje radimo? Zašto trpimo štetu? Zar se mogu uspostaviti neki drugi odnosi koji bi omogućavali slobodu kretanja i garanciju svim ljudima na slobodan život i da se uspostave neki ekonomski odnosi koji će biti od interesa za sve…? – pitao je Dodik i dodao zašto bi RS trpjela štetu zbog nefunkcioniranja FBiH?

Tvrdi da će RS osigurati da njen sustav funkcionira adekvatno “bilo angažmana s MMF-om ili ne”.

(Fena)