Dodik: Nema vanrednih izbora zbog nemira u FBiH

0
106

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da vandalizam i problemi u Federaciji BiH /FBiH/ nisu razlog za održavanje vanrednih izbora u BiH, iako bi u FBiH to željeli.

“Političke snage iz FBiH sada traže eskalaciju nemira na nivou BiH”, rekao je Dodik, povodom zahtjeva iz FBiH da zbog novonastale situacije u tom entitetu na području cijele BiH budu održani vanredni izbori.

Dodik je rekao za “Glas Srpske” da se od početka događaja u FBiH pokušava nametnuti priča da je “navodno u BiH nešto problematično sa stanovišta onoga što se događa u FBiH”.

“Ovdje se uporno izbjegava reći da je problem u nekoliko županija, gdje je srušena vlada i to tamo treba riješiti. Organi BiH koliko vidim funkcioniraju. To što su zapalili zgradu Predsjedništva BiH je neka druga priča sarajevske čaršije, a ne odnosa u BiH”, istaknuo je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je naveo da su protesti u FBiH politički motivirani, ali da je u svakom slučaju vidljivo da FBiH želi izbore na cijeloj BiH i da je krajnji cilj bio da se upravo to dogodi i izazove.

“U atmosferi ovako nagomilanih problema u FBiH, Srpska je stabilna i mirna i u tom pogledu razumije sve što se događa. Republika Srpska je naravno svjesna da ima problema, ali ti problemi nisu razlog za vanredne izbore niti su razlog za rušenje. Treba ići na redovne izbore i završiti tu priču”, istaknuo je Dodik.

On je dodao da se izbori održavaju u listopadu i da do tada treba pripremiti demokratsku atmosferu, a ne praviti vanrednu situaciju.

(SRNA)