Dodik: Neće biti nikakvog “Dejtona dva”

Predsjednik RS Milorad Dodik, poručio je da neće biti nikakvog “Dejtona dva”, niti on može da bude organizovan u postojećoj konstelaciji međunarodnih odnosa. “Osnovni problem je što nikad nije provedeno ono što je navedeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu, nego je počelo da se ruši ono što je napisano. Krivicu za nefunkcionisanje snosi isključivo međunarodni faktor, koji je pokušao da pravi iluzije o BiH, a ta iluzija se neprestano ruši i zato sada svi pokušavaju da naprave neki dogovor o tome”, rekao je Dodik Srni, komentarišući poruke nekih međunarodnih bivših i aktuelnih zvaničnika da je vrijeme za “Dejton dva”.

On je dodao da je jasno da podrška raznim okupljanjima građana od stranaca i zahtjevi za tim da se uspostavlja novi ustavni poredak govori o tome da je riječ o sinhronizovanoj akciji.

“Niko ovdje ne smije da bude naivan ni da zapostavi koordiniranost te vrste”, rekao je Dodik i dodao da je očigledno da pozivi na “Dejton dva” crpe snagu iz jednog centra, koji je osmislio te aktivnosti.

CentralnoGrijanje

Predsjednik Srpske ističe da se Dejtonski mirovni sporazum, kao međunarodni ugovor, mora provoditi, a ne slobodno tumačiti.

“Republika Srpska ima dovoljno kompetencija da odbrani svoje ustavne pozicije. Jedino razgrađena i omekšana politike iz Republike može napraviti najveću štetu Srpskoj, a ja sam uvjeren da se to neće desiti”, naglasio je Dodik.

(Srna)