Dodik: Ne podržavam odluke Ustavnog suda BiH

0
151

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik (SNSD) nije iznenađen današnjom odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) kojom je odbačena apelacija smijenjenih ministara i zamjenika ministara iz redova Srpske demokratske stranke (SDS) u Vijeću ministara BiH.

On je rekao novinarima u Banjoj Luci da je “SDS velikom galamom najavljivao da će smjenu kadra SDS-a Ustavni sud riješiti u njihovu korist, ali je jasno da organ koji nekoga izabere, može i da ga i smjenjuje”.

Komentarišući odbacivanje ove apelacije, Dodik je kazao da ga “ne zanimaju odluke Ustavnog suda BiH, jer je u nizu slučajeva odluke donosio bez pravnog osnova i bio je politički motivisan”.

“Ne podržavam odluke Ustavnog suda BiH, jer su one političke, ali se nisam raspitivao uopšte kada je SDS podnio apelaciju u ovom slučaju”, kazao je Dodik.

Govoreći o slučaju “ubistvo Riste Jugovića”, rekao je da ako Tužilaštvo BiH raspolaže saznanjima da se ne vodi nikakva istraga protiv Mirka Šarovića (SDS) u vezi sa tim slučajem, “to treba ono da saopšti javnosti, a ne SDS umjesto njih”.

On je, povodom današnje najave Šarovića da će ga, najvjerovatnije, tužiti, rekao da Šarović može da ga tuži, ali da “očigledno ostaje određena nedoumica u vezi sa slučajem ubistva Jugovića”.

Dodik je podsjetio da je ranije nedvosmisleno rekao da raspolaže saznanjima u vezi sa istragom koja se vodi protiv Šarovića, navodeći da je takvu informaciju dobio od najvažnijih ljudi koji rukovode organima i da je samo tražio da se javnost o tome obavijesti.

“U tom pogledu, zatražio sam u javnom obraćanju da se SIPA konačno oglasi o čemu se tu radi. SIPA je rekla da je sve u vezi sa tim predmetom upućeno Tužilaštvu BiH”, naveo je Dodik.

Komentarišući zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da bude ispitana ustavnost aranžmana BiH sa
MMF-om, Dodik je rekao da je “Komšić čovjek bez legitimiteta u političkom smislu”.

“MMF nije nešto što mi volimo i ne bismo željeli da dugo ostane ovdje, ali, u svakom slučaju, ne znam šta je nadležnost Ustavnog suda BiH – od koga se pokušava napraviti zakonodavac i političko mjesto za odlučivanje”, kazao je Dodik.

ONASA