Dodik: BiH je neodrživa zemlja, cilj samostalnost RS-a

0
112

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će RS postojati i biti sve jača, te da njena samostalnost treba da se postavi kao državni i politički cilj.

Dodik je rekao da je prije toga potrebno poštivati Dejtonski sporazum i iz njega iskoristiti što se može. “BiH ne može da opstane, jer nema dovoljno političke ljubavi za nju”, rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da nijedno rješenje na nivou BiH nije dobro za RS i da ona osjeća ogroman teret činjenice da se nalazi u BiH, ali da na otimanja nadležnosti u ranijem periodu mora da se odgovori isključivo političkim sredstvima.

Prema njegovim riječima, veliki nalet prenosa nadležnosti RS na nivo BiH zaustavljen je prilikom reforme policijskih struktura u BiH.

“Druga faza je da se ospori ono što je oteto od nadležnosti, što nije nimalo jednostavno, ali se mora dovoditi u pitanje, jer je to urađeno mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik.

Dodik je upozorio da će RS, ukoliko se nastavi ovakav slijed događaja, logično ispostaviti svoj zahtjev za samostalnošću, jer od BiH nema ništa.

Prema njegovom mišljenju, BiH je neupravljiva i neodrživa zemlja, koja još preživljava zbog straha od međunarodne intervencije i koja nema unutrašnji konsenzus o svom postojanju.

(SRNA)