Djevojka sa diplomom, jedina dimnjačarka u BiH!

Mlada Romkinja Dajana Đurić jedinstvena je u BiH. Nema tamnu boju kože, ali s ponosom ističe da je jedina od 2500 Roma Brčko distrikta visokoobrazovana (diplomirani ekolog). Ali, to nije sve, baš kao u reklami ali onoj koja zaista želi promovisati najbolje među nama, Dajana je i djevojka dimnjačar. Ona je još puno toga jer ova skromna i pametna djevojka svojim primjerom, razmišljanjem i praktičnim djelovanjem može biti pravi uzor današnjim mladim generacijama.

Školu za dimnjačara završila je u Beogradu uporedno sa srednjom Poljoprivredno-medicinskom školom u Brčkom (Ekološki tehničar). Upisala je i Fakultet za ekologiju u Banja Luci jer želi usavršavati svoje znanje. Kada ne uči, trenira, i to fudbal pa je i kapiten ŽFK Lokomotiva. Jedan tekst o ovoj jedinstvenoj djevojci je zaista malo. Knjiga bila bi možda dovoljna da opiše njen radni dan i angažovanost.

Ne stidi se posla

– Dimnjačarstvom se bavim još iz djetinjstva. U početku me je bilo strah, ali kada to odagnate, nije problem penjanje po krovovima i zavirivanje u dimnjake duge i do 30 m. Sada se time bavim jer mi trebaju sredstva za nastavak školovanja. Navikla sam na to i nije me sram što radim ovaj posao. Nije važno što se radi, i ne treba se posla stidjeti sve dok je pošten. Zapravo nije me sramota ništa raditi, samouvjereno nam kaže Dajana i pojašnjava da njen radni dan traje 24 sata. Već od pet ujutro krenu intervencije, a zna ih biti i u noći, ali kada priprema ispite, kolege i ukućani je poštede od svega, postoji samo knjiga. Nakon garavog posla, Dijana oblači novo ruho, postaje modema, mlada dama koja nam iskreno progovara i o problemima romske populacije. Sebe u budućnosti vidi u svijetu ekologije i rješavanju upravo problematike Roma.

Želim svojim primjerom uticati na mlade Rome da se edukuju. Jedna Romska organizacija povjerila joj je projekt finansiranja jedne Romkinje koja će završiti fakultet i obvezna je da se do tada neće udati. Pitamo, je što je s njenom udajom.

– Mi se Romkinje mlade udajemo, takva je naša tradicija. Bilo je i takvih ponuda, kaže Dajana i prisjeti se jedne zanimljive priče i svog života.

CentralnoGrijanje

Već sa 16 sam o tome razmišljala, ali nisam htjela biti zarobljena. Jednom su čak moje roditelje pitali „Koliko vi tražite za prodaju vaše kćeri, hoću da mi bude snaha. Bio je Rom. Tata je zanijemio, a on izvadio 50.000 KM. Na tatin odgovor “Zar vi stvarno mislite da mogu kćer prodati” dodao je još 40.000 KM. Ostala sam paralizovana jer nikada mi se takvo što nije dogodilo. Raspitali smo se o njemu da je iz Holandije i ima lijepog sina, ali ja nisam na prodaju. Moje srce šta odluči tako će i biti – zaključuje Dajana.

Porodična tradicija

Otac Jadranko potpredsjednik je Udruženja dimnjačara BiH. Zalaže se za unaprjeđenje dimnjačarstva i njegovo osavremenjavanje. Kaže da u BiH ima 32 firme koje se bave tim zanatom.

– Moja je cijela porodica posvećena je zanatu dimnjačarstva. Dajana je u tome već od šeste godine. Ona usavršava svoje znanje kako bi bila spremna za tehničke prijeme i primjenu fakultetskog obrazovanje jer se bavimo i hemijskim čišćenjem kotlova. Stalno tražimo napredak i usavršavanje znanja kako bi razbili predrasude da je dimnjačarstvo jedna sajla i jedna četka.

Mi vršimo mjerenje parametara sagorjevanja jer dolaze sve noviji sistemi i alternativna grijanja. Ne pazi li se, u jednom trenutku može nestati cijeli životni trud i dom. Zato je naš posao važan – zaključuje Dajanin tata Jadranko.

(Večernji list/ Foto:Brčanka.ba))